Vogelwerkgroep de Ortolaan helpt uilen
Vrijwilligers van vogelwerkgroep de Ortolaan van IVN Laarbeek hebben de afgelopen jaren een groot aantal nestkasten geplaatst om de achteruitgang van kerkuil en steenuil te stoppen. Dankzij de medewerking van vele particulieren is het gelukt om op meer dan 60 locaties in Laarbeek nestkasten te plaatsen. Hierin zijn dit jaar ongeveer 50 steenuiltjes en 15 kerkuilen geboren.
Achteruitgang
De sterke achteruitgang van steenuil en kerkuil in de vorige eeuw, vooral de jaren zestig en zeventig, kan grotendeels worden toegeschreven aan het verdwijnen van geschikte nestplaatsen en voedsel. Er zijn ingrijpende veranderingen in het agrarische cultuurlandschap geweest. Grootschalige ruilverkavelingen, intensivering van het grondgebruik, veranderde gewaskeuze, het gebruik van bestrijdingsmiddelen, het afbreken van (graan)schuren en het ontoegankelijk maken van gebouwen hebben een negatieve invloed gehad op de voedselsituatie en de nestgelegenheid.
Steenuil
De steenuil is de kleinste uil in Nederland, die ook wel eens overdag te zien is. Muizen, kevers, regenwormen en soms ook vogeltjes zijn de belangrijkste voedselbron. De steenuil heeft een sterke voorkeur voor een kleinschalig landschap, waar schapen, runderen, paarden en kippen nog buiten lopen.
Kerkuil
De kerkuil is een prachtige uil, die alleen ’s nachts actief is. Hij eet bijna uitsluitend muizen zoals veldmuizen, woelmuizen en spitsmuizen. Deze uil broedt veelal in kerken, schuren en andere gebouwen. Omstreeks 1980 waren er nog maar 100 paar over. Door beschermingsmaatregelen (plaatsen van nestkasten) varieert het aantal momenteel tussen 1500 en 2500 broedparen. Door voedselgebrek sterven in strenge winters heel wat kerkuilen.
Voedselbron
Een belangrijke voedselbron voor de meeste uilen zijn muizen. Per seizoen varieert de muizenpopulatie sterk. Dit jaar zijn er betrekkelijk veel muizen, die veelal leven in houtwallen en kruidenrijke wegbermen. Uilen jagen daarom vaak boven wegbermen. Het intensieve verkeer veroorzaakt helaas veel verkeersslachtoffers. In de huidige land- en tuinbouwgebieden leven nog maar weinig muizen. Met financiële regelingen probeert men te bereiken, dat agrariërs bloemrijke akkerranden inzaaien. Dit zijn belangrijke voedselgebieden voor muizen maar ook voor bijen, vlinders en andere diersoorten.
Graag willen we alle bezitters (gastgevers) van nestkasten bedanken voor hun medewerking. Met jullie hulp en van onze vrijwilligers kunnen we er voor zorgen, dat we de steenuil en kerkuil een betere toekomst bieden. Eventuele vragen over dit onderwerp kan men mailen naar uilenlaarbeek@hotmail.com van vogelwerkgroep de Ortolaan van IVN Laarbeek.