Publiekswandeling: Stiphoutse bossen

Aanstaande zondag 8 december vindt de volgende publieksactiviteit van het IVN Laarbeek plaats. Deze keer zal dit gebeuren in het grensgebied van de gemeente Laarbeek, waar de grenzen van Laarbeek, Helmond ( vroeger Stiphout) en Nuenen bij elkaar komen. Het vertrek voor deze wandeling zal zijn om 10 uur. De wandeling zal  beginnen bij de Gerwenseweg te Stiphout ( parkeerplaats bij bordje Witven ). De wandeling zal tot ongeveer 12 uur duren.

Dit gebied was vanouds ’n heidegebied, dat in de loop der tijd steeds meer bebost raakte. Eerst was er vooral productiebos van naaldhout. Ook werden wat exotische soorten naaldbomen aangeplant. Dit is de reden, waarom er maar liefst 17 soorten naaldbomen in deze bossen kunnen worden gevonden, uit verschillende delen van het noordelijk halfrond. Ook vindt men er soorten loofbomen, die men elders niet zo vaak ziet. Zo is er naast de zomereik ook de veel zeldzamere wintereik te zien, en naast de ruwe berk ook de zachte berk.

De laatste jaren krijgt het bos een meer natuurlijk gezicht door de aanplant van inlandse bomen en struiken.

Bijzonder is, dat de oude vennen die in het heidegebied lagen, er nog steeds zijn. Het leuke is dat elk vennetje weer anders is. Er zijn ook smeltwatergeulen uit de laatste ijstijd bij. Het venwater staat hier in contact met kalkhoudend water uit de ondergrond, waardoor er bijzondere plantensoorten groeien.

Het grootste ven is het Kamerven. (het is nog te vroeg voor de blauwe heikikker).Hier ligt ’n flink perceel heide omheen, en hier kan men in de winter de klapekster als dwaalgast waarnemen (heeft iemand deze in Laarbeek ooit kunnen fotograferen?). Het bos is verder het thuisgebied van verschillende soorten roofvogels en spechten. Ook kan men er reeën aantreffen.

Onder leiding van IVN-gidsen kan het aanstaande zondag ’n zeer boeiende wandeling worden in dit mooie grensgebied van Laarbeek.

 

Foto: fotowerkgroep ‘Kieknou”

Publieksactiviteit: Nacht van de Nacht 08 december 2024 - 10:00
Wanneer
zondag 08 december 2024
10:00 tot 12:00
Waar
Informatiebord weg Stiphout
Gerwen
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Secretaris

secretaris IVN Laarbeek

Ontdek meer over

Deel deze pagina