IVN Cuijk de Groene Overlaat
Vogels
Op
zondag12dec202110:00

Vogelexcusie(gaat helaas niet door)

vogels

Dit kan helaas geen doorgang vinden vanwege de huidige Coronamaatregelen.

 

Vogelexcursie Kraaijenbergse Plassen

IVN De Groene Overlaat organiseert op zondag 12 december 2021 een vogelexcursie rond de Kraaijenbergse Plassen in Beers.

Wat kunt u tijdens de excursie verwachten?

Jaarrond zijn de Kraaijenbergse Plassen een uitstekend leefgebied voor standvogels maar in deze tijd van het jaar verblijven er ook overwinterraars zoals de, grote zaagbek met zijn lange dunne snavel. Of het nonnetje die zijn naam te danken heeft aan de zwart-witte kleuren van het mannetje. Ook zullen er vele soorten ganzen te bewonderen zijn. Misschien zien we het fel blauw-oranje gekleurde ijsvogeltje in zijn snelle rechte vlucht over het wateroppervlak scheren of is het de geoorde fuut die zich al in zijn winterkleed laat zien? Je weet het nooit, laat je maar verrassen.

Excursieleider Louis Geraets is een vogelkenner bij uitstek en laat mogelijk een nieuwe wereld voor je opengaan.

De Kraaijenbergse Plassen

Dit uitgestrekt plassengebied bestaat uit ruim 475 hectare water, omzoomd door 200 hectare oevers die zijn ingericht als natuurgebied. Het grootste gedeelte ligt in de huidige gemeente Cuijk.

Voorheen werd de grond gebruikt voor agrarische doeleinden maar in de periode van 1968 tot 2014 zijn er door zandwinning plassen ontstaan die door natuurbeleid veranderd zijn in een natuurgebied dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld als toeristische trekpleister én vogelverblijf bij uitstek.

De excursie wordt te voet afgelegd in het zuidwestelijke gedeelte van het plassengebied.

Praktische informatie

- De excursie is op zondag 12 december 2021 van 10.00 tot 12.00 uur

- Omdat het aantal deelnemers aan deze excursie beperkt is dien je je vooraf aan te melden.

Dat kan tot en met woensdag 8 december op het volgende e-mailadres:

natuurwandelingen@ivn-cuijk.nl

- Degenen die zich aanmelden krijgen uiterlijk donderdag 9 december bericht of ze wel of niet kunnen deelnemen. In dit bericht wordt ook het verzamelpunt bekend gemaakt. Van daaruit gaan we te voet verder.

- Heb je een verrekijker, breng hem zeker mee. Zo niet, dan heeft IVN De Groene Overlaat er voor deze excursie enkele te leen.

- Het deelnemen aan de excursie is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

- Voor meer informatie bel 06-14641745.

Algemene informatie

dinsdag 9 november 2021 - 22:11