Activiteiten Uilenwerkgroep

Nestkasten schoonmaken

Tijdens  het najaar hebben de leden van de Uilenwerkgroep van IVN De Groene Overlaat het druk met het op orde brengen van de kerk- en steenuilenkasten voor het nieuwe broedseizoen.

Uit 6 kerkuilkasten en 57 steenuilkasten in de gemeente Cuijk moet het oude nestmateriaal en uitwerpselen verwijderd worden en daarvoor in de plaats komt een nieuw laagje strooisel op de bodem te liggen. De kerkuilkasten hangen meestal hoog in een oude schuur, dus daar kunnen we alleen met een ladder bij komen. kerkuilkast schoonmakenDe kast op de foto hangt op een perfecte locatie en hier zijn al jaren jonge kerkuilen grootgebracht. Afgelopen zomer zijn er 7 jonge kerkuilen uitgevlogen. Het zijn stevige uilen geworden, zoals op de foto helemaal bovenaan deze pagina te zien is.
In de meeste kasten hebben we  geen uilen aangetroffen, maar toch zat er 7 keer een steenuiltje in een kast verscholen. Die halen we  dan vakkundig uit de kast  en die zetten we na de grote schoonmaak weer netjes terug in hun mooie verblijf.
na de schoonmaakVoor de steenuil begint in december een belangrijke periode,  waarin ze hun territorium gaan bepalen. Daarna gaat het mannetje op zoek naar een vrouwtje door haar met de zogenaamde baltsroep te lokken. In februari/maart zoeken ze samen een definitieve plek om daar in april/mei hun eieren te leggen.  De broedduur is 25-32 dagen en daarna blijven de jongen nog ruim 1 maand in het nest voordat ze uitvliegen. In de periode dat de jongen nog op het nest zitten gaan de leden van de uilenwerkgroep weer op pad om te registreren hoeveel jonge uiltjes er geboren zijn en worden ze voorzien van een ringetje om ze hun verdere leven te kunnen volgen. De resultaten worden doorgegeven aan Brabants Landschap waar alle gegevens uit Noord-Brabant worden opgeslagen.