Mossenexcursie Noordhout

Op de Utrechtse Heuvelrug was landgoed Noordhout één van de weinige plekken die in de 18e eeuw al bebost was. De omgeving bevatte meer heidevelden. Noordhout ligt tussen Austerlitz en Maarn en is 172 hectare groot. Het bos bestaat uit inheemse boomsoorten zoals eik, berk, beuk en grove den. Hier zijn ook nog historische akkers die ecologisch beheerd worden. Tegenwoordig is een deel van Noordhout bosreservaat en er vindt daar geen beheer plaats.

In zo’n oud bos met inheemse bomen groeien ook mossen. Mossen zijn hele kleine groene planten die prachtige groene tapijten kunnen vormen en ze geven het bos in de winter een warme en rustige sfeer. Mossen gedijen in de winter het beste omdat zij de hoge luchtvochtigheid nodig hebben. Ze hebben geen wortels, alleen hechtdraadjes (rizoïden) en moeten dus vocht opnemen direct via de stengels en de bladen. De bladen zijn maar 1 cellaag dik. Bij droogte, bijvoorbeeld in de zomer, kunnen mossen er verschrompeld uitzien maar als het even geregend heeft zien ze er snel weer mooi groen uit. In Nederland zijn 600 soorten mos beschreven en wij vinden het leuk om er daar een aantal van te laten zien, bijvoorbeeld klauwtjesmos, gaffeltandmos en misschien ook wel neptunusmos.

Omdat mossen heel erg klein zijn heb je wel een loepje nodig om ze te kunnen bewonderen. Wij zullen ook wat extra loepjes meenemen. Als je ook eens naar die mooie kleine plantjes wilt kijken, kom dan gerust met ons mee. Ik weet zeker dat ieder de kijkt er van zal genieten!

Waar
Parkeerplaats Bornia
Traay
3971 gx Driebergen-Rijsenburg
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 20
  • Aanmelden verplicht: Ja

Deel deze pagina