Heuvelrug en Kromme Rijn
Paddenstoelen
Op
zondag23okt202214:00

Paddenstoelen in De Witte Hull/De Krakeling

Aan de Krakelingenweg 25 in Zeist vind je natuurgebied en landgoed De Witte Hull. Het gebied ligt tussen Het Laantje Zonder Eind en Het Laantje Van Haagens. Het vormt samen met De Krakeling en De kozakkenput een aaneengesloten gebied. De ‘hull’ van heuvel en het witte duinzand heeft waarschijnlijk de naam “Witte Hull” opgeleverd. In de loop van de 19e eeuw veranderde het oorspronkelijke heidegebied in bosgebied.


Schimmels breken al het organisch materiaal zoals dood hout, afgestorven planten en dode dieren af en zo komt er weer voedsel in de grond waar bomen en planten van kunnen groeien. Na de warme en droge zomer is het voor de natuur goed dat er regen valt. Dit water is niet alleen voor mens, dier en plant, ook de schimmeldraden die overal onder de grond zitten hebben water nodig.
De schimmels helpen de bomen door vocht af te geven aan de boomwortels. Daarnaast hebben ze zelf ook regen nodig voor het vormen van vruchtlichamen, onze paddenstoelen! Paddenstoelen zijn weer belangrijk: zij maken sporen en verspreiden die sporen via de lucht zodat die op een andere plaats weer kunnen ontkiemen en er nieuwe schimmeldraden ontstaan die hun werk kunnen doen. De boom geeft op zijn beurt suikers af aan de schimmeldraden. Dit kan na lange droogte stoppen wanneer de boom vroegtijdig zijn nog groene bladeren heeft moet laten vallen om verdamping tegen te gaan.

Pas wanneer er voldoende vocht is komt het suikertransport weer op gang ten gunste van de schimmeldraden. We wachten het maar af, want na een flinke regenbui schieten de paddenstoelen soms al snel uit de grond en kan het genieten beginnen.

We gaan lekker het bos in, gaat u met ons mee genieten?

Start: Krakelingenweg 25 Zeist, Laantje Zonder Eind
Er staat aan de ingang een wit bord “Witte Hull 25” en “Manege Zeist'
Het Laantje Zonder Eind ingaan tot de witte slagboom en de kleine parkeerplaats. (start wandeling)
Kom zoveel mogelijk met de fiets.

Informatie bij Susan Bol tel: 0681024035
email;  susan_niem@hotmail.com

 

Algemene informatie

zondag 23 oktober 2022 - 14:00
Locatie: 
Witte Hul
Krakelingenweg 25
Zeist
Nederland
Google Maps image