Speurtocht in het groen

Fotospeurtocht

Dit keer eens niet onder leiding van een gids door de natuur wandelen, maar zelf op ontdekkingstocht gaan. Met een route op een plattegrond en een lijst foto’s probeer je onderweg een aantal vragen te beantwoorden. De foto’s zijn gemaakt van interessante natuurlijke of cultuurhistorische aspecten van het gebied.
Je loopt de speurtocht in kleine groepen en je kunt starten tussen 14.00 en 14.30 uur.
De speurtocht is bij uitstek geschikt om met kinderen te lopen.

Het gebied van de Bundertjes is een mooi wandel- en natuurgebied. Vanouds is het een moerasbos langs de Gulden Aa met veel griendhout (wilgenstruiken). Deze wilgengrienden worden ook wel “wissen” genoemd. Langs de beek, die in de Bundertjes nog altijd een meanderende loop heeft, liggen moerassige beemden en eeuwsels. Beemden zijn graslanden in een beekdal waar het oude moerasbos is ontgonnen. Eeuwsels zijn beemden, die te nat waren om als weiland voor de koeien te gebruiken en daarom in hoofdzaak als hooiland werden gebruikt.
De Bundertjes is begin jaren ’80 van vorige eeuw heringericht. Vanuit een oorspronkelijk open beekdallandschap is meer afwisseling ontstaan door de aanleg van een aantal landschappelijke elementen en bosjes.
Tijdens de wandeling komen de diverse landschappelijke elementen van het gebied aan de orde.
De wandeling is niet geschikt voor rolstoelhouders.

knotwilgen

Waar
Parkeerplaats Jan Vissermuseum
Keizerin Marialaan 5
5702NR Helmond
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Anne Regts

Coördinator Natuurgidsen Helmond Natuurgidsen

Ontdek meer over

Deel deze pagina