Groepsverblijf ‘t Laer

Logeren in het bos aan de rand van de Zuiderheide.

In het 300 hectare grote natuurgebied Zuiderheide, met bos, heide, zandverstuivingen en enkele kleine vennetjes heeft het Goois Natuurreservaat (GNR) een groepsverblijf voor veldwerk en natuureducatie.  Groepsverblijf  ‘t Laer (accommodatie voor groepen tot 50 personen) ligt aan de Goyergracht Zuid tussen het Laarder Wasmeer en het Blukbos bij Hilversum.                                                                                                                                                                Navigatie: Oude Postweg 1, Laren.

Voor meer info en/of het reserveren van deze locatie kunt u zich aanmelden  bij het Goois Natuurreservaat   (GNR).
De website is: https://gnr.nl/  U kunt ook voor een reservering contact opnemen met het secretariaat, op telefoonnummer 035-621 45 98 of een e-mail sturen naar  gooisnatuurreservaat@gnr.nl

Natuureducatie voor klassen en jeugdgroepen.

                                                                                                                                                                         Als u met een klas of jeugdgroep gebruik maakt van ’t Laer, kunt u in overleg een dagdeel laten invullen met educatieve natuuractiviteiten. Deze activiteiten zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar en ontwikkeld en jarenlang met succes uitgevoerd  door natuurgidsen van de werkgroep jeugd van IVN Gooi en omstreken.
Hebt u interesse dan kunt u zich hiervoor aanmelden via IVN Gooi en omstreken. e-mail

De kosten zijn €60.- per activiteit (duur 1,5 à 2 uur). De  begeleiding bestaat uit twee gediplomeerde IVN gidsen (max. groepsgrootte per gids: 15 ).
Ook als u geen gebruik maakt van de groepsaccommodatie kunt u onze activiteiten daar of in het Speelbos boeken.

Hieronder treft u een aantal voorbeelden van onze activiteiten.

Groepsverblijf ’t Laer – ontdektochten o.l.v. IVN-gidsen.

Lente rondom ’t Laer. Groep 5 t/m 8. Eind maart tot eind mei.

In de lente is het heel druk in het bos. Alle vogel mannetjes wedijveren met hun zang om de beste plekjes en de mooiste vrouwtjes.  De specht hamert erop los en de sap gaat weer stromen door de boomstammen. We gaan buiten op zoek naar al dat moois met verrekijker en loep en ontdekken op een speelse manier de geheimen van de natuur.

Kriebelbeestjes en speuren naar sporen. Groep 4 t/m 8. Half april tot eind september.

De kinderen gaan op zoek naar bodemdiertjes zoals insecten en ongewervelden. Ze leren goed kijken naar hun “vondsten” door een loep, ze meten temperatuur en vochtigheid van grond en lucht en ze schrijven alles op in het werkblad. Tenslotte maken we een tocht rondom ‘t Laer op zoek naar diersporen van das, vos en konijn. Wie weet zien we ook een kikker of pad.

Bomen in het nieuws. Groep 6,7 en 8. Mei t/m september.

Om ’t Laer staan heel veel bomen. Een boom is nuttig en mooi tegelijk. We gaan ontdekken wat een boom zoal voor ons kan betekenen en we gaan kennis maken met een individuele boom. Dit doen we in kleine groepjes . We maken een “bomenpaspoort” met behulp van een werkblad en we zoeken de naam van onze boom op een zoekkaart. Iedere groep presenteert zijn boom aan de andere groepen. Hierna gaan we op zoek naar sporen van kleine en niet zo kleine beesten die in een oude boom verstopt zitten.

Recycling in de natuur. Groep 4 t/m 8. April t/m eind oktober.

In de natuur heeft ieder diertje en ieder sprietje een eigen plek, alles is aan elkaar verbonden en niets wordt weggegooid. De natuur zorgt voor zijn eigen recycling. In het bos en op de hei kun je heel veel bruikbare spullen vinden waarmee je iets moois kan maken of doen. We gaan hierna op zoek, ontdekken wat een boom allemaal in zich heeft,  maken muziek met bosinstrumenten en leren welke plantjes lekker zijn.

 Muziek maken in de natuur. Groep 4 t/m 8  Het hele jaar door.

In het Speelbos bij ’t Laer staat een bijzonder muziekinstrument: een Metallofoon, gemaakt uit boomstammen. Zijn geluid vult de hele omgeving . Wie wil daar nou niet op spelen? Werkend in drie groepjes gaan we “bosmuziek” maken met als slotstuk een Bosconcert met de Metallofoon als centraal punt.

 Paddenstoelentocht. Groep 5 t/m 8. Eind september tot begin november

Ontdek de fascinerende wereld van zwammen en schimmels in de herfsttijd.  Waarom heet een vliegenzwam zo en wat kun je met spiegel en loep ontdekken? We gaan op zoek naar de mooiste paddenstoelen in de rijke natuur rondom ’t Laer.

 Wie kan de mooiste natuur vinden? – De vlaggetjes route. Groep 5 t/m 8. Hele jaar.

We gaan in twee groepen op zoek naar de mooiste natuurontdekkingen rondom ’t Laer. De ene groep rechtsom, de andere linksom. Als je iets heel moois of interessants ontdekt mag je er een vlaggetje bij zetten. Halverwege komen we elkaar tegen en gaan we vervolgens op zoek naar elkaars vlaggetjes met de vraag: waarom deze plek (voorwerp)?

 Kabouterpad.  Groep 1 en 2. Hele jaar door.

Voor de allerkleinsten is er het Kabouterpad. Tien kabouters in verschillende kleuren staan in een grote kring op een open plek in het bos. De kinderen hebben in groepjes van vijf een eigen kaboutervriendje met een kralenketting om zijn buik. Iedere (gekleurde) kraal leidt ze naar een kabouter in het veld, die ze een opdracht geeft in de natuur.