Doe het zelf wandelingen

De werkgroep ‘Doe-het-zelf-wandelingen’ beschrijft fraaie natuurroutes in het Gooi en zorgt ervoor dat ze regelmatig gecontroleerd worden. De routes zijn vanaf de site te downloaden via de knop ‘Wandel- en fietsroutes’. Ze zijn niet gemarkeerd, maar de beschrijving is voldoende duidelijk en er is meestal een kaartje bij. Steeds meer wandelingen worden bovendien voorzien van een gps-route.

Inmiddels heeft de werkgroep veel van de beschreven wandelingen ook gepubliceerd op de IVN Routes App. Daarmee zijn ze tijdens een wandeling op de mobiele telefoon op de kaart te volgen met interessante informatie.

Er wordt aandacht besteed aan de planten en dieren die de wandelaar of fietser onderweg kan tegenkomen. Verder is er informatie over het landschap en worden geologische en historische wetenswaardigheden vermeld.

Met de 25 routes is vrijwel het hele Gooi te verkennen. Sommige zijn specifiek voor (gezinnen met) kinderen bedoeld, zoals een tocht over de schansen van Weesp en een rondje om de schaapskooi bij de Tafelberg. De lengte van de routes varieert, zo zijn er ommetjes van vier tot vijf kilometer, maar ook langere wandelingen van tien kilometer.

Wandel- en fietsroutes