Cursussen

De werkgroep Cursussen verzorgt educatie voor de regio Eemland over natuur en verduurzaming rond Bunschoten, Eemnes, Baarn en Soest.
De werkgroep organiseert onder meer:
– Groene cursussen
– Opleiding tot IVN-Natuurgids
– Nascholing voor IVN-Natuurgidsen

Om haar werk te kunnen doen beheert de werkgroep een grote hoeveelheid educatief materiaal mbt de natuur, de natuurgebieden, educatiemateriaal en werkmethoden. De werkgroep werkt nauw samen met de andere werkgroepen. Ook heeft de werkgroep toegang tot een groot netwerk van docenten op het gebied van natuur en verduurzaming.
Informatie: cursussen@ivn-eemland.nl

Opleiding IVN Natuurgids

De opleiding tot IVN Natuurgids start 8 november 2022 en duurt 1,5 jaar.

Gedurende deze anderhalf jaar zijn er 35 lesavonden op dinsdagavond en 20 excursies op zaterdagochtend. De opleiding is intensief, je moet er echt tijd voor vrij maken. Reken op gemiddeld 5 uur per week.

Doel opleiding en kern van de inhoud

Doel van de opleiding is mensen tot actieve en bekwame natuurgidsen op te leiden. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van algemene kennis en inzicht over natuur, educatie en duurzaamheid. Daarnaast gaat het om het ontwikkelen van vaardigheden, leren toepassen van werkvormen, om excursies te leren geven. En om samen te leren werken en acitiviteiten te organiseren.

In de opleiding komen, na een algemene introductie, de volgende thema’s aan de orde: – planten en bodem, -dieren, -ecologie en ecosystemen, -landschap en gidsvaardigheden.

Opdrachten, stage en onderzoek

Wekelijks heb je een paar uur nodig om het cursusmateriaal je eigen te maken en je voor te bereiden op bijvoorbeeld oefenexcursies. Je loopt stage bij een IVN werkgroep. Samen met andere cursisten voer je tijdens de opleiding een groot onderzoeksproject uit. Hiermee laat je zien wat je hebt geleerd en hoe je deze kennis  toepast. Tijdens het project krijg je begeleiding van ervaren en deskundige IVN begeleiders. Zij ondersteunen je bij het uitvoeren van het project. Daarnaast maak je een educatieve opdracht.

Wie kan meedoen?

Iedereen die enthousiast is over de natuur in de eigen omgeving kan aan de opleiding meedoen. Heb je al een uitgebreide natuurkennis dan is dat mooi meegenomen, maar het is niet vereist.

Wél verwachten wij dat je na de cursus actief wordt binnen het IVN. Wat is er mooier dan je kennis en enthousiasme over te dragen aan anderen?

Kosten

De bijdrage aan de opleidingskosten is voor de gehele opleiding € 325.

Waar?

De lessen vinden plaats in Soest. De excursies zijn meestal in natuurgebieden in de buurt.

Wil je meer weten over de opleiding, stuur dan een email naar cursussen@ivn-eemland.nl

De opleiding wordt door IVN Eemland en de IVN afdeling De Bilt/Bilthoven gegeven.

Informatieavonden

Aanmelden voor de informatieavonden met vermelding van datum, is nodig vanwege de voorbereidingen. Dit kan door een email te sturen naar cursussen@ivn-eemland.nl

Groene cursussen

De werkgroep Cursussen organiseert met regelmaat in het voorjaar en/of de najaar een Groene cursus. Een Groene cursus bestaat uit vier lesavonden en bijbehorende excursies. Als je in Soest, Baarn, Eemnes, Bunschoten-Spakenburg woont kun je je voor een Groene cursus opgeven. Je hebt geen voorkennis nodig.

De Groene cursus wordt gegeven door ervaren docenten, die vaak opgeleid zijn tot IVN-Natuurgids. In een groene cursus maak je nader kennis met de natuur en het belang van verduurzaming en leer je hoe bewuster daarmee om te gaan. Beleven van staat daarbij centraal.

In de groene cursussen komt bijvoorbeeld aan de orde:
– landschap en bodem
– planten
– vogels
– duurzaamheid

Als je interesse hebt in het volgen van een groene cursus, laat dit weten via cursussen@ivn-eemland.nl.

Nascholing

De werkgroep Cursussen verzorgt periodiek ook nascholing voor de IVN-natuurgidsen. Deze nascholing is bedoeld als permanente educatie en voor specialisatie en verdieping.

Wilt u meer weten over de opleiding, stuur dan een e-mailtje naar cursussen@ivn-eemland.nl of bel 06 49718070 of 035 6012600.

bodemonderzoek