Zijdelmeer

Midden in Uithoorn ligt een 60 hectare groot natuurgebied met als middelpunt het Zijdelmeer, één van de oudste veenwateren in Hollands laagveen die vroeger in open verbinding met de Amstel stond. 

LandschapHet Zijdelmeer is in beheer bij Landschap Noord-Holland en valt samen met Tuin van Bram de Groote, Fort aan de Drecht en de Uithoornsepolder onder Natuurgebied Uithoorn.

Het terrein aan de noordoever van het meer wordt aangeduid als 'Zijdelse Zomp' en bestaat uit broekbos, ruigte en rietland. Allerlei zeldzame planten zoals bijvoorbeeld de ratelaar, de echte koekoeksbloem en de rietorchis, voelen zich er thuis. Maar ook veel vogelsoorten verblijven graag in de buurt van het Zijdelmeer. Van een Groenling tot de Blauwe reiger die zijn nest maakt hoog in de oudere bomen. En als de Nijlgans de Ooievaar niet voor is, broedt de Ooievaar ook langs het Zijdelmeer.  

Beluisteren en bekijken
Met een audiotour, gemaakt door IVN Natuurgids Tinok van Hattum, beluister en bekijk je 17 punten rondom het Zijdelmeer.Ook is het mogelijk deze punten te downloaden (Mp3) via soundcloud. gebruik hiervoor deze link Voor beluistering via een app op iPhone of Android, zoek binnen de app naar IVN DRVU. De kaart in Google Maps hoort bij de audiotour. Bekijk en print deze uit. 

WandelenHet startpunt van de audiotour is bij het gemeentehuis van Uithoorn en is tevens een mooi startpunt voor de bomenwandeling Uithoorn, uit Bomen over bomen

Impressie
Krijg een indruk van Zijdelmeer via Zijdelmeer in beeld

Google Kaart en Earth
Bekijk Zijdelmeer via Google Kaart en Earth

Naar Natuur