Folderblad 4
Recepten
- Soep – Brandnetel zuringsoep
Snij 150 gram aardappels in kleine blokjes en fruit deze met 2 fijngesneden uien in een beetje olie. Voeg 3/4 liter water toe. Laat dit een kwartiertje zachtjes koken. Snij 100 gram jonge brandnetels, 50 gram zuringblaadjes en 1 takje maggiplant in stukjes. Maak de groenten fijn met deel van het kookvocht. Na afkoeling verwerken in een keukenmachine. Voeg het resultaat aan de soep toe en laat het even meekoken. Naar behoefte zout, bouillonkorrels en eventueel een snufje nootmuskaat toevoegen. Garnering met afgebakken zuurdesem stokbroodje en zelfgemaakte kruidenboter.
- Soep – Madeliefjessoep
Een kopje madeliefjes in kleine stukjes knippen en smoren in één eetlepel hete zonnebloemolie. Dit toevoegen aan 1 liter kokende bouillon en nog even laten meekoken. Garneren met enkele madeliefjes.
- Toetje – Fruitcocktail met bramen
Voor 4 personen: 250 ml. slagroom, 200 ml. fruityoghurt, 1 bakje zelfgeplukte bramen, 1 bakje frambozen, 1 banaan. Klop de slagroom stijf met wat suiker. Verwerk slagroom direct uit de koelkast (niet warm laten worden). Spatel de fruityoghurt erdoor. Voeg het fruit toe en schep goed om. Verdeel dit over de glazen. Garneer het toetje met zelfgeplukte muntblaadjes! Is het geen bramenpluktijd (augustus/september), vervang dan de bramen door ander fruit zoals appels en peren.