Column week 12, Niet zomaar een zaagbek

“Ik ben een enorme vogelliefhebber maar een beroerde vogelaar”, die uitspraak is niet van mij maar van Hans Dorresteijn in het tv-programma de Baardmannetjes. Zo voel ik me ook vaak als ik met vogelaars op pad ben. Maar afgelopen maand dacht ik toch echt te kunnen pronken met een waarneming waarmee ik echte vogelaars zou kunnen aftroeven.

Op mijn dagelijkse coronawandeling kwamen er op de Molenvliet in Uithoorn twee wonderschone eenden aangezwommen, typisch een paartje. Ik heb vlug mijn mobieltje gepakt en het paar gefotografeerd. Nou ja, het mannetje dook eerst nog net onder toen ik afdrukte, maar uiteindelijk had ik ze toch allebei.

Welke soort had ik hier? De app Obsidentify gaf aan dat het een kokardezaagbek is. Nooit van gehoord, maar dat zegt niets. Doch verdere verdieping in de soort leerde me dat deze eend in Nederland een zeer zeldzame dwaalgast is. Ze komen voor in Noord-Amerika, broeden in Alaska en overwinteren in Californië en Texas. Een trekvogel dus en ík spot hen hier in Uithoorn!

De kokardezaagbek wordt ook wel kuifzaagbek genoemd. Die kuif heb ik vooral bij het vrouwtje gezien, wat een prachtige kop heeft ze. Zaagbekken leven van vis. Die zit er genoeg in de Molenvliet, er komen daar veel futen en aalscholvers voor, altijd een mooie indicatie. En ze eten ook nog eens Amerikaanse rivierkreeft zoals de foto (Josine van Erp) laat zien. Niet zo gek als Amerikaanse eend.

Ik voer de waarneming in op waarneming.nl. Binnen korte tijd krijg ik bevestiging dat de waarneming juist is, maar wel met het commentaar dat het ontsnapte exemplaren zijn. Ik ga verder lezen. De kokardezaagbek wordt een ‘hoofdpijnsoort’ genoemd voor de dwaalgastencommissie. Er arriveren zo af en toe wel wat wilde exemplaren maar het merendeel zijn ontsnapte exemplaren. Er bestaat zelfs een omgekeerde bewijslast: je krijgt alleen een aanvaarding als dwaalgast als je fotografisch kunt aantonen dat er geen pootringen aanwezig zijn.

Mijn kokardezaagbek is ook door anderen waargenomen en één van de waarnemers toonde een foto van een pootring bij de zich wassende man. Waarschijnlijk ontsnapt uit Avifauna in Alphen aan de Rijn, dacht iemand. Iemand anders vermoedt dat ze ontsnapt zijn uit de collectie van een waterwildliefhebber uit De Kwakel. En dat is nog veel dichterbij. Weer een illusie armer, daar gaat mijn unieke waarneming. Ik ben dan wel geen echte vogelaar, maar heb wel weer een hoop geleerd.

Wim Bax,
IVN Natuurgids

 

Digitale krantversie Column 2022-12, 23 maart 2022, pagina ?

Naar columns 2022

Vind je dit leuk? Steun ons en word lid!

Word lid