Bijen en wespen houden vol

De droogte en de warmte vallen veel dieren zwaar. Ook in mijn tuin en de omringende polder. De vogels zijn sloom en traag. Pas als in de avond de temperatuur wat daalt laten ze zich zien. De winterkoningen zingen nog wel, maar zacht en voorzichtig. De andere vogels zijn stil. Natuurlijk moeten ze ook ruien, dus augustus is so wie so geen maand voor uitbundige actie. Maar nu zijn ze stiller en rustiger dan ooit. Zelfs de mollen lijken zich met tegenzin te verplaatsen. Elke dag een nieuwe molshoop is er niet bij deze weken.

Ook de planten hebben het slecht. In de oevers langs de tocht heeft het riet het als overlever overgenomen. Zelfs de meeste inheemse planten in mijn tuin lijken het te willen opgeven. Ik wil niet teveel kostbaar slootwater verspillen aan sproeien. Dus dat gebeurt zo min mogelijk. Elke dag wordt het weerbericht belangrijker. Ik kijk uit naar de paar druppels die voorspeld worden. En helemaal naar de echte buien verderop in deze week misschien.

En de insecten? Wie overleven er? En hoe doen ze dat?

Neem nu de bijen. Wilde bijen zijn hier veel. En ze hebben dit jaar meer dan anders geluk. Want dit voorjaar heeft spontaan de rolklaver zich in mijn tuin gevestigd. En niet één plantje, maar vele vele rolklavers. Rolklavers kunnen heel goed tegen zon én hitte. En bijen vinden er de nectar die ze zoeken. Ze konden al terecht op de passiebloem. Ook de passiebloem is een soort die heel goed bestand is tegen warmte en droogte. De passiebloem bloeit lang met bloemen die heerlijke nectar bevatten. De bloemen duren maar één dag maar elke dag gaan nieuwe knoppen open, wel tot begin oktober. Dus dat is voor de wilde bijen een lange periode van voedselzekerheid.

De wespen hebben het moeilijker. Ook zij zijn altijd met veel. In een gewoon jaar kunnen ze zich vanaf eind augustus uitgebreid tegoed doen aan de druif. Dit jaar is elke struik en klimmer vroeger dan andere jaren. Dus de trosjes zijn nu al eetbaar voor de wespen. Alleen heeft mijn druif dit jaar maar 10 trosjes in plaats van de meer dan duizend die hij normaal heeft. Dus de wesp moet naar alternatieven zoeken. Gelukkig voor de wesp is ook de appel vroeg. Dus ook de wesp redt zich wel.

 

Alleen de muggen vallen bij bosjes….

 

Catherine