Onderzoek Vlinder in huis? Naar buiten ermee!

Er zijn vier soorten dagvlinders die van oudsher als vlinder in Nederland overwinteren. Twee daarvan, gehakkelde aurelia en citroenvlinder, doen dat buiten; dagpauwoog en kleine vos zoeken hier ook regelmatig plekken in huis voor. Als we gaan stoken wordt het daar veel te warm voor de vlinders. Je kunt ze veel beter koud wegzetten, bijvoorbeeld in een schuurtje of een vlinderoverwinteringskastje.

Verreweg de meeste vlinders overwinteren als ei, rups of pop, ergens in de plantengroei. Dat is een belangrijke reden om niet teveel plantmateriaal voor de winter al je tuin uit te doen. Een tuin winterklaar maken kan volstaan met het weghalen van die planten die echt in de weg liggen of over het pad hangen en dergelijke. Als iets niet in de weg staat, laat het dan rustig staan. Die planten maken zichzelf wel winterklaar. Ze trekken voedingsstoffen in de wortels en overleven zo prima de winter. Daar hebben ze onze hulp echt niet bij nodig.

Na de winter, als de temperatuur weer flink omhoog is gegaan, kun je het dode plantmateriaal verwijderen. Laat het dan ook nog even liggen zodat aanwezige dieren eruit kunnen kruipen. Op deze manier helpt u erg veel dieren de winter door. Bovendien betekent dit dat er in de winter ook voor allerlei vogels nog wat in uw tuin te halen is. Door niet teveel planten en strooisel je tuin uit te doen, zorg je ook voor overwinteringsplaatsen voor citroenvlinder en gehakkelde aurelia. Deze kruipen als vlinder weg tussen bladmateriaal, in blijvend groene struiken zoals klimop en coniferen of tussen takken. Ze gaan daar in winterslaap en kunnen prima tegen de kou. Tien en zelfs twintig graden vorst kunnen ze prima hebben.

Om een vlinder veilig te verplaatsen pak je deze met dichte vleugels tussen wijs- en middelvinger. Dat geldt ook voor dagpauwoog en kleine vos.

Deze kruipen onder andere in holle bomen, maar ook in schuurtjes, bunkers en stapels openhaardhout. Sommige zoeken, vaak al in september, een plekje binnenshuis, bijvoorbeeld op zolders. Die plekken zijn dan misschien wel koel en donker, maar zodra het kouder wordt in de loop van november en wij de verwarming aanzetten, worden deze plekken vaak veel te warm.

De vlinders komen uit hun winterslaap, verbruiken veel energie en slijten, en zullen snel sterven. Voor die vlinders geldt: zet ze naar buiten!

Je kunt ze in een garage of schuur wegzetten, of je gebruikt daarvoor zo’n vlinderoverwinteringskastje dat tuincentra vaak aanbieden. De beste manier om de vlinders te pakken zonder dat er teveel schubben van de vleugel losraken is door met wijs- en middelvinger het V-teken te maken en daartussen de vleugels te nemen. Je kunt de vlinder dan rustig naar een koude en veilige plek brengen en daar weer wegzetten. Zo komt ie vast goed de winter door!