Bernheze
Biodiversiteit
zondag06nov2022

Natuurwerkdag zaterdag 5 november 2022

Natuurwerkdag IVN Bernheze op zaterdag 5 november 2022 op de waterwinplaats van Brabant Water aan het Watergat in Loosbroek.

 

‘s Morgens om 9.00 uur opende wethouder Marius Tielemans van onder meer Openbare werken, recreatie en toerisme deze jaarlijkse activiteit, landelijk  gehouden  op iedere eerste zaterdag in november door plaatselijke IVN’s en Natuurverenigingen. Peter Mommertz van Brabant Water informeerde ons over de bouwwerken bij het waterpompstation. Momenteel worden er grote kelders gebouwd om het spoelwater te zuiveren, zodat er minder water opgepompt hoeft te worden en er meer drinkwater overblijft.

 

Het IVN had tot taak een wilgenbosje uit te dunnen op de waterwinplaats.

Dit bosje behoorde tot een project, dat de Natuurgidsen in opleiding van het IVN enkele jaren geleden op advies van Brabant Water hebben aangelegd. Het is een nat gebied geworden. Vandaar dat de natuurliefhebbers werd  geadviseerd laarzen aan te trekken. En dat hebben enkelen duidelijk gemerkt, want ze hadden, ondanks hun laarzen, toch natte voeten gekregen.

 

Jacky Brakels van Omroep Brabant, die tot onze verrassing op onze activiteit was afgekomen, ging onverschrokken het natte gebied in en maakte daar en op andere plekken vele opnamen. Blijkbaar was de bronbemaling de oorzaak van die waterrijke plek.

 

Zoals gewoonlijk zijn op die morgen ook gasten welkom. Zo ook enkele jongeren, die er duidelijk plezier in hadden. Ze sjouwden niet alleen met hout, maar werden ook uitgedaagd om de zaag en de hiep te hanteren. Natuurlijk onder toeziend oog van enkele van onze vrijwilligers .

 

Mede op advies van onze imker Freddy v.d. Heuvel werd weer een bijenhotel aangelegd tegenover de vijver. Er werden  gaatjes in het pas gezaagde wilgenhout geboord. Niet alleen op de kopse kant, maar vooral op de ruwe bast. De vorige keer toen we daar waren was dit niet gebeurd. Dit was te zien aan de stapel, die er naast lag. Want de kopse kant is te ruw van binnen, waardoor de vleugels van de solitaire bijen beschadigen. Zij  gebruiken de gangen in het hout als nestgelegenheid.

 

Voor de innerlijke mensen werd ook gezorgd. ‘s Morgens vroeg zorgde John Davies voor koffie en thee, in de pauze koffie of thee met wat lekkers door Harrie v.d. Pas. Voor het lekkers en de soep met de  broodjes aan het eind van de morgen zorgden  Sjan Manders en Ien Dortmans.

 

Er waren deze morgen 30 belangstellenden op af gekomen, waarvan 3 kinderen en een 5-tal gasten. Het mooie weer zorgde er mede voor dat het een geslaagde natuurwerkdag werd.

Zie het fotoverslag

Tekst : Peter Kriele

Foto’s: Peter Kriele, Joost Willems, Piet-Hein Hezemans