Bernheze
Natuur in de Buurt
maandag14nov2022

natuurwandeling ‘van oerbos tot d’n Berg

Zondag 20 november 10.00 uur een rondje Ruwaard, georganiseerd door IVN Oss
 

natuur wandeling ‘van oerbos tot d’n Berg’

 

Op zondag 20 november organiseert IVN Oss een wandeling door het westelijk deel van de Ruwaard is Oss. Daarbij wordt ook het buitengebied richting Geffen aangedaan.

 

Wellicht zijn bewoners van de Ruwaard bekend met het gebied waar gewandeld gaat worden. Echter, vele anderen zullen plekjes tegen komen die onbekend en zeker verrassend zijn. Startend midden in een drukke woonwijk, voert de tocht al gauw langs bijzondere cultuurhistorische gebiedjes. Onderweg wordt uiteraard ook stilgestaan bij bijzondere groene plekjes. Ook in de herfst valt er nog volop te bewonderen en te genieten van wat de natuur biedt. De ervaren gidsen van IVN zullen de wandelaars er op wijzen en er meer over vertellen.


Er valt tijdens de route een grote variëteit aan landschappelijke elementen te ontdekken. De wandeling begint bij een heus mini oerwoudje, of liever oerbosje. Er wordt ingegaan op het hoe en waarom van deze nog vrij jonge aanplant. Het heeft alles te maken met duurzaamheid en klimaatverandering.
Daarna loopt de route door een mooi groen deel van de Ruwaard en komt uit bij een reliek van de Beerse Overlaat. Verder gaat het dan door een weilandje en langs een poel. Tenslotte wordt stilgestaan bij d’n Berg oftewel de Bergse Hoeve.


De wandeling start om 10.00 u. op de parkeerplaats aan de Anna van Schuurmanstraat in Oss. Het duurt twee uur en de route is 4 km. lang. De meeste paden zijn goed begaanbaar, maar er wordt ook gewandeld door een veldje. Daarom zijn goede wandelschoenen aan te bevelen.

De wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage aan het eind van de tocht wordt op prijs gesteld.
 

 

Het IVN jaarprogramma vol natuurwandelingen en -fietstochten

IVN Oss heeft een jaarprogramma met natuurwandelingen en fietstochten in de regio Oss, onder leiding van ervaren natuurgidsen.
Houd voor meer informatie over het jaarprogramma en andere activiteiten van IVN Oss dit weekblad in de gaten of kijk op
www.ivn.nl-afdeling-ivn/oss.