De wolf in Brabant

De wolf is terug van weg geweest. Is dit goed of slecht nieuws? Een aanwinst of juist een ramp? In ieder geval is het een gegeven, een feit waar we niet omheen kunnen. De vraag is eerder hoe we met de wolf kunnen samenleven?

Op donderdag 15 juni gaat Johan Mees in zijn lezing voor IVN Bernheze hier verder op in. Johan Mees is ecoloog en adviseur Natuurbescherming en faunazaken bij de provincie Noord-Brabant. Ook is hij secretaris van de Brabantse wolvencommissie en werkt aan een Brabants wolvenplan. Mees is een natuurkenner pur-sang, zoogdier-onderzoeker en wildernisgids.

Vanuit Duitsland komen wolven naar Nederland, op zoek naar nieuw leefgebied. En met succes, de eerste roedels hebben zich inmiddels gevestigd op de Veluwe. Maar ook in Brabant op de Strabrechtse heide is een wolf gevestigd. Daarnaast bezoeken zwervende wolven zo nu en dan Brabant. De wolf lijkt daarmee definitief terug te zijn. Als predator is de wolf onmisbaar voor een volledig en compleet functionerend ecosysteem. Hij heeft een positieve invloed op natuur, landschap en biodiversiteit. De wolf is daarmee een aanwinst voor de Brabantse natuur. Maar er is ook een andere kant. De wolf kan schade veroorzaken aan landbouwdieren en sommige bewoners zijn bang voor wolven. Dit zorgt voor onrust en onzekerheid.

In de lezing van Johan Mees komen de levenswijze, ecologie en verspreiding van de wolf aan de orde. Maar Mees zal ook meer maatschappelijke vraagstukken aan bod laten komen zoals: is er wel plek voor de wolf in ons drukke Brabant? En wie bepaalt dat eigenlijk? Hebben we iets te vrezen van dit prachtige dier en is het de voorbode voor meer wolven? Wie helpt de landbouw en schapenhouders met het voorkomen van schade? En wat is de rol van de wolvencommissie en van de overheid daarbij? De wolf is een veel omvattend en actueel onderwerp. Op deze boeiende avond zullen veel prangende vragen beantwoord worden.

Lezing vindt plaats in het Cultureel Centrum Servaes, Raadhuisplein 24,  5473GC  Heeswijk-Dinther en begint om 20:00 uur. De zaal is open vanaf 19.45 uur. Aanmelden is verplicht.

Waar
Cultureel Centrum Servaes Heeswijk-Dinther
Raadhuisplein 24
5473 GC Heeswijk-Dinther
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 100
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina