Over ons

Over IVN Beekdaelen-Nuth

IVN Beekdaelen-Nuth heet voluit Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid afdeling Beekdaelen-Nuth en is een deel van het landelijke IVN. De vereniging is in 1974 in het dorp Nuth opgericht en heette toen dan ook heel kort ‘IVN-Nuth’. Het werkgebied werd enkele jaren later uitgebreid met Wijnandsrade en na de gemeentelijk herindeling van 1982 zelfs tot Groot-Nuth. Sindsdien is het werkgebied niet meer veranderd, de afdeling is actief in de kerkdorpen Hulsberg, Nuth, Schimmert, Vaesrade en Wijnandsrade en daarnaast nog in zo’n 25 buurtschappen en gehuchten. Na de laatste herindeling, waarbij de gemeente Beekdaelen ontstond, is de huidige naam van de afdeling ontstaan.

De doelen van IVN Nuth-Beekdaelen zijn in twee woorden samen te vatten, natuurbewustwording en natuurbescherming. Betrokkenheid is het sleutelwoord. Daar valt heel veel meer over te zeggen, maar dat kunt u elders lezen. De vereniging telt ongeveer 80 leden. Maar ook anderen doen regelmatig met de activiteiten mee.

Binnen het werkgebied van de vereniging liggen een aantal mooie en waardevolle natuurgebieden. Daarin komen zelfs soorten planten en dieren voor die vrijwel nergens meer in Nederland leven. Van die natuurgebieden zijn o.a. de Kathager- en Hellebroekerbeemden en het Platsbeekdal Natura 2000-gebied geworden. Deze genieten daarmee de hoogst mogelijk bescherming. Toch ontstaan zelfs hier van tijd tot tijd zorglijke toestanden, De inzet van IVN blijft noodzakelijk. Ook wegbermen en overhoeken kunnen als verbindende elementen een belangrijke rol spelen in het behoud van allerlei organismen, van biodiversiteit. Daar is nog te weinig aandacht voor. Kortom, er is nog genoeg te doen. Daarom wijzen we niet alleen op schoonheid van planten en dieren, werken we niet alleen in de natuur, maar proberen ook het beleid van met name overheden met argumenten te beïnvloeden. Ook daarom hebben we nog heel veel donateurs en leden nodig.