Landschap

Planten en dieren in de omgeving van Nuth leren kennen?

Beekdaelen-Nuth 23 juli 2023

Het IVN Beekdaelen-Nuth heeft een werkgroepje dat zich de Natuurstudiegroep Hellebroeker Beemden (NHB) noemt. De werkgroep brengt alles wat leeft en groeit en bloeit in de Hellebroeker Beemden in kaart.

Nooit gehoord van de Hellebroeker Beemden? Het natuurgebied ligt tussen Hellebroek, de A76, Pastorijstraat en de Spoorstraat in Nuth. Het is deel van het Natura 2000-gebied Geleenbeekdal. Het gebied is ongeveer 14 hectare groot, maar een deel is bebouwd, tuin of particulier en dus niet toegankelijk. Voor een natuurgebied is dit klein te noemen. Maar het is niet voor niets Natura 2000-gebied, de top van de natuurgebieden in Nederland. Er zijn veel verschillende biotopen, van grasland tot broekbos, van weide tot eiken-beukenbos, van moeras tot een behoorlijk droge omgeving. Veel verschillende leefomgevingen, dus ook veel verschillende planten en dieren.

Het IVN poogt die verscheidenheid in beeld te brengen. Van mei vorig jaar tot op heden zijn er 765 soorten gescoord. Voor een deelnemer is het niet alleen een uitdaging om zo veel mogelijk soorten te vinden, maar ook om kennis op te doen. Wilde je altijd al de wilde planten (of een bepaalde diergroep, of paddenstoelen) in de omgeving leren kennen, dan is dit een unieke kans. Kennis is niet vereist, je willen inzetten wel.

We bezoeken een keer in de twee weken de beemden, zolang het niet te vroeg donker is, in de avonduren. De voorlopig geplande data zijn: 26 juli en 2, 16 en 30 augustus. Daarna volgt een nieuw voorstel.

Wie kan er mee doen?

  • lid of donateur van het IVN Beekdaelen-Nuth (minimum bedrag euro 12,50/jaar),
  • met enige regelmaat aan de activiteiten van de werkgroep kunnen deelnemen,
  • een redelijke foto van plant/dier kunnen maken (mag met mobieltje),
  • een foto kunnen uploaden naar waarneming.nl (indien hiermee niet bekend krijg je desgewenst uitleg).

De werkgroep wordt uitgebreid tot maximaal 10 personen per activiteit, groter is niet wenselijk in verband met de kwetsbaarheid van het gebied. Dus wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Opgeven bij Stef Keulen, biostekel@gmail.com.

Nieuwsgierig geworden naar wat er zoal waargenomen is? Neem eens een kijkje op https://waarneming.nl/bioblitz/hellebroekerbeemden/

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina