Landschap

Natuurbeheer in de Hellebroeker Beemden: De Limburgse vlechthaag

Beekdaelen-Nuth 17 april 2023

In de Hellebroeker Beemden ligt een hoogstamboomgaard. Door de buurtvereniging ‘Vrienden van de Hellebroeker Beemden’ is deze samen met het IVN flink opgeknapt. De overwoekerende bramen zijn verwijderd, er groeit weer gras in plaats van brandnetels en er zijn veel nieuwe bomen geplant.

En nu is de haag aan de beurt. Het idee is om de boomgaard een oude vlechthaag te maken, zoals dat vroeger voor de uitvinding van het prikkeldraad zo gewoon was. Nadat eerder al de plaats voor de nieuwe haag opgeschoond was zijn zaterdag 15 april 400 jonge meidoornstruiken geplant. Vijf stuks per meter, dat wordt een dichte haag. Over drie jaar worden de recht opgaande dunne stammetjes 1,3 meter boven de grond een stukje ingezaagd en op dit punt horizontaal gebogen. De horizontale delen worden daarna in elkaar gevlochten. Zo ontstaat een afscheiding waar het vee niet doorheen kan.

Een haag uit tijden die al een tijdje achter ons liggen, maar die zoveel mooier oogt dan de modernere afscheidingen, hier helemaal op zijn plaats. Vee loopt er niet in de boomgaard, echter de vlechthaag is niet alleen veekering maar zal zeker ook voor menig vogel een goede nestelplaats bieden.

De weergoden zijn ons gunstig. De temperatuur is redelijk hoog, af en toe regent het. Voor een pas geplante haag kan het nauwelijks beter. Het wordt al maar mooier in de beemden want er is ook nog een Mispel geplant en een tiental struiken als Kardinaalsmuts en Gelderse roos.

Ontdek meer over

Deel deze pagina