Overig

IVN-excursie Grasbroek en Limbrichterbos

Beekdaelen-Nuth 25 mei 2023

IVN-wandelingen hebben altijd een educatief tintje, dat zit in de doelstellingen van de vereniging.

Deze wandeling wilde laten zien dat er nog veel mooie natuur is als je er oog voor hebt, maar tegelijkertijd was het doel tegenstellingen te tonen: open landschap tegen bos, frisse lucht tegen de penetrante geur van ammoniak, vochtig bos tegen droog bos, de stilte van een bosrijke omgeving tegen de herrie van een snelweg en zo meer.

De omgeving waar we wandelden leende zich daar uitstekend voor. Grasbroek is een vochtig, dicht begroeid bos met een grote diversiteit aan planten en dieren. Het Limbrichterbos is duidelijk droger, heeft veel hoge bomen en de bodem is op veel plaatsen weinig begroeid. De bossen liggen in een agrarisch landschap met er dicht bij een autosnelweg. Beide bossen hebben hun eigen karakteristiek.

Omdat er zoveel te ontdekken viel duurde de wandeling wat langer dan verwacht. Het fluitenkruid bloeide vol op, er was Dalkruid en Lelietje-der-dalen. We zagen verschillende soorten kniptorren, actieve mestkevers en heel veel meikevers. Deze laatste lieten zien waarom ze in het verleden niet gewenst waren, ze vreten het blad van de bomen en zijn daarbij niet kieskeurig. Erg mooi is Geribde prachtblindwants, geen groot insect maar wel opvallend. Minder opvallend maar wel een interessant dier is het Klein vliegend hert dat zichzelf over het pad in veiligheid bracht. Het was een plezierige wandeling met een zeer geïnteresseerde groep!

Door Stef Keulen

Ontdek meer over

Deel deze pagina