Vogels

De Familie Kerkuil

Beekdaelen-Nuth 30 september 2023

Op een mooie zomer-avond in juni, zo rond 10 uur togen wij, Bert, Vincent en Sjef, naar een plek in Nuth om daar een nestlocatie van een kerkuilenpaar te gaan bekijken. 

Door Sjef Starmans

Enkele weken tevoren hadden wij bij toeval van de bewoners van dat huis vernomen, dat er sinds enkele jaren kerkuilen op hun zolder huisden. 

Via een opening in hun zolder alwaar de huiseigenaar een nestblok had opgehangen, vonden zij hun liefdesnestje. Terwijl wij daar die bewuste avond stonden te turen, voegde zich de huiseigenaar bij ons.
Wat bleek: sinds dit jaar had hij via zijn smartphone en camera bij het nestblok, kijk op alles dat zich daarbinnen afspeelde. 

Op dat moment waren van de 6 eieren, een 5-tal jongen uit het ei gekropen. 

Toen het donker genoeg was, vloog ma het nest uit en kwam zo’n 20 minuten later terug met een muis aangevlogen dat netjes werd verdeeld onder haar jongen en dan weer uitvloog op jacht naar nieuw proviand. Even later meldde ook pa zich met zijn prooi welke eveneens naar binnen werd gewerkt. 

 

Inmiddels was het al aardig donker en tijd voor ons om ons voor te gaan bereiden op onze nachtrust, terwijl ma en pa kerkuil verder konden gaan met hun nachsjiech.
Middels de gegevens van al die opnames kon een tijdsberekening gemaakt worden wanneer die jongen konden worden geringd. Na overleg met de huiseigenaar was 11 augustus het beste moment om dit te doen. Vincent, die onlangs als gecertificeerde ringer zijn ervaringen had opgedaan, kon hier die avond aan de slag. Vijf prachtige exemplaren kregen toen hun eerste sieraad omgedaan.
Kort hierna zullen ook zij de weide wereld ingetrokken zijn. 

Met dank aan de bewoners/hoeders hebben wij dit bijzondere en heuglijke gebeuren kennis mogen nemen. Zo zien we maar weer hoe dicht mens en natuur bij elkaar kunnen zijn. 

22 september 2023 

Ontdek meer over

Deel deze pagina