Lezing en wandeling over sneeuwklokjes en dokter de Wever

Een van de eerste voorjaarsbodes is het sneeuwklokje. Er zijn 23 soorten en enkele duizenden varianten. Rond Kerstmis bloeien in sommige Limburgse tuinen al de eerste exemplaren. Enkele weken later zijn in de bossen en beekdalen ook veel sneeuwklokjes in bloei te vinden, tenminste als het voorjaar niet al te koud is. Onder de varianten bevinden zich zeer opvallende sneeuwklokjes, gevulde, geheel groene, gele, zeer grote, zeer kleine en nog veel meer. Liefhebbers, vooral in Engeland, zijn soms bereid enkele duizenden euro’s te betalen voor één bolletje. Over het fenomeen ‘sneeuwklokje’ valt zeer veel te vertellen!
In het lössgebied van Zuid-Limburg komt een bijzondere ‘soort’ voor, opvallend groot en vroeger bloeiend dan het gewone sneeuwklokje. Dokter August de Wever, in de vorige eeuw huisarts te Nuth, was behalve arts een beroemd botanicus. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek naar de Limburgse flora. Het is niet toevallig dat dicht bij de bibliotheek het De Weverplein en de De Weverstraat liggen. Dokter de Wever woonde hier vlakbij. Hij kende de grote soort uit Zuid-Limburg en onderzocht dit sneeuwklokje. Zijn verzamelde planten zijn bewaard gebleven in het Natuurhistorisch Museum te Maastricht, ook deze sneeuwklokjes. Over de sneeuwklokjes en dokter de Wever zal deze lezing gaan.
Aansluitend zal er een korte wandeling worden gemaakt door het Platsbeekdal en de Hellebroeker Beemden, waar veel sneeuwklokjes verwilderd zijn. Waarschijnlijk zullen we ze wel bloeiend zien.
Activiteit Lezing over sneeuwklokjes en dokter de Wever met aansluitend wandeling door Platsbeekdal en Hellebroeker Beemden
Door Stef Keulen – IVN Beekdaelen-Nuth
Waar Openbare Bibliotheek Nuth
Wanneer zaterdag 11 februari 2023 lezing van 13.00 tot 14.00 uur, met wandeling tot ±15.30 uur
Deelname gratis
Aanmelden vóór 6 februari, telefonisch (045 -524 4000), via contact@bibliotheeknuth.nl of aan de balie in de bibliotheek

Waar
Bibliotheek Nuth
Burg, Beckersstraat 10
6361 BV Nuth
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina