de Levende Tuin Tuin en moestuin

Verslag lezing ‘De levende tuin’

Assen 21 januari 2023

Op dinsdag 13 december gaf tuinspecialist Hendrik Jans in het Duurzaamheidscentrum in Assen een zeer interessante lezing over hoe een tuin levendig te krijgen is. Levendig in de zin van veel en verschillende soorten groen met ruimte en aandacht voor mens, insecten, vogels en dieren.

Hij vertelde de 26 aanwezigen wat de voorwaarden zijn voor een levendige tuin. De mate van levendigheid wordt beïnvloed door de hoeveelheid onderhoud. De natuur gaat immers gewoon haar gang als je niets of weinig doet, zoals goed te zien is in de Hortus in Haren.
Het begint bij een voedingsrijke bodem waarin voldoende koolstof en schimmels zitten. Door het planten van verschillende, bij voorkeur inheemse en onbespoten soorten, worden er veel insecten aangetrokken. Sommige insecten zijn zelfs afhankelijk van één soort.
Het winterklaar maken van de tuin betekent niet alleen gericht snoeien en opruimen maar ook de tuin klaarmaken voor egels en vogels. Putters eten in de koude maanden bijvoorbeeld graag de zaden van de zonnebloem en de kaardebol.
Met minder tegels, een grote variëteit aan planten en water in je tuin, wordt de tuin een stuk levendiger voor mens en natuur.

Lezing impressie de levende tuin

Hou je van tuinieren of wil jezelf aan de slag? Bezoek dan eens deze links:

https://www.ivn.nl/afdeling/assen/werkgroep-dca-tuin
https://steenbreek.nl/
https://humisme.nl/

https://natuuracademieonline.ivn.nl/resources/natuur-en-mens-aan-de-slag-met-een-levende-tuin
https://www.ivn.nl/natuur-in-de…/plant-mee/online-cursus

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina