Vlinderwerkgroep

Vlinderwerkgroep

Coördinator: vacature

 

Kort verslag van vlinder- en libellenexcursie dd 18/6/21 naar het bentwoud.

 1. Aanwezig: Joost, Jan Henk, Sylvia, Arieanne en Annemiek
   
 2. We besluiten een rondje op en rond de heuvel van “zeeman” te lopen . En dan door het bos naar de tweede tocht en retour.  Die heuvel staat bekend om de blauwtjes die er vliegen op de veelvuldig voor komende waardplant aldaar de rolklaver; zowel icarus als bruin blauwtje.
   
 3. We beginnen met een grote groene sabelsprinkhaan en zien op en bij de heuvel het icarus blauwtje en beide geslachten nog wel. Het vrouwtje lijkt sterk op het bruin blauwtje maar mist een wortelvlek op de voorvleugel. Jan Henk stuurt via de app meer info. Ook de dag actieve nachtvlinder de jakobsvlinder vliegt nu.
 4.  
 5. Ondertussen zien we ook veel libellen vliegen: lantaarntje, variabele juffer, grote roodoog juffer, vroege glazen maker , oeverlibel en als klap op de vuurpijl de keizerlibel. We wisselen informatie uit en worden gewezen op eenvoudige veldkenmerken.
   
 6. Bij de tweede tocht zien we het bruin zandoogje en in het bos het bont zandoogje. Tevens horen we dat daar straks de eikenpage vliegt.
   
 7. Ondertussen zien/horen we ook nog enkele vogelsoorten zoals de  bruine kiekendief, de buizerd, de grasmus etc. En planten soorten als de bloeiende waterpest, een bloeiende  waterranonkel, kamgras en goudhaver etc.

  Ondanks de korte duur ca 2-2.5 uur was het een genoeglijke excursie
   

Nieuwe activiteit.
Vrijdagavond  25/6 is er weer een nachtvlinder activiteit gepland in de tuin van het BC. Nu zijn zowel ondergetekende als Stef er niet. Dat is  helemaal niet erg want jullie kunnen wel zonder ons tweeën. Als het goed is krijgt Dinky de sleutel en code van het BC van Stef zodat jullie naar binnen kunnen. Ik heb Pieter Verkade gevraagd om er die nacht voor te zorgen dat het alarm niet afgaat als we er na elven zijn. Hij zorgt er voor dat jullie tot max 2 uur in het BC kunnen. Dan dient het BC gesloten te zijn. 

 

 

 

Inventarisatie Vlinder 2020 Zegersloot-Noord