Tuiny Forest Vivian Bomen en struiken

Het Tuiny Forest verhaal van Vivian

Een bos in je tuin

Een Tuiny Forest is een inheems bos op tuinformaat. Met een pakket vol planten van eigen bodem leg je in een paar uurtjes een minibos van 6m2 aan. Vivian van Deel, IVN projectleider in Utrecht en lid van IVN Woerden, legde hem aan in haar voortuin in Woerden.

Tuiny Forest Vivian

‘In het najaar van 2019 woonden mijn man Gerben en ik net een half jaartje in ons huis in Woerden. De voortuin bestond uit tegels, dus daar wilden we sowieso iets aan veranderen. Via collega’s hoorde ik over een Tuiny Forest. Dat is geïnspireerd op het Tiny Forest, het Indiaas-Japanse concept dat IVN naar Nederland heeft gehaald. Terwijl een Tiny Forest zo groot is als een hele tennisbaan, is een Tuiny Forest slechts zes vierkante meter aan inheemse bomen, struiken en kruiden. Het pakket is samengesteld door Sprinklr en IVN. Gerben en ik vinden het leuk en belangrijk om groen in de tuin te hebben en we willen hiermee een kleine bijdrage leveren aan het omgaan met de klimaatverandering.

Doordat het inheemse planten zijn, passen ze goed in het klimaat waarin wij wonen, en zijn het planten waar dieren iets aan hebben. Al heel snel zag ik lieveheersbeestjes en de larven daarvan, luizen, mieren, spinnetjes, torretjes. Ik zag zelfs een libel, terwijl we hier in de buurt niet eens water hebben. Ik zie altijd heel veel hommels.

We hebben een bak gemetseld, maar we merken dat, nu het Tuiny Forest er twee jaar in staat, alles eroverheen gaat hangen. De vlier snoeien we af en toe – die groeit enorm. Je kunt de bomen een beetje bijsnoeien of aftoppen, dan blijven ze zo’n 3 meter, maar als je niks doet, heb je straks bomen van 10 tot 15 meter. Bij ons ligt de voorkant in de volle zon waardoor het op hete dagen heel warm wordt binnen. We hopen dat het gaat schelen qua warmte als ze straks wat groter zijn.

Toen we bezig waren met aanleggen, kwamen veel buurtbewoners kijken en een praatje maken. Wij hebben een bord erbij gezet wat een Tuiny Forest is. Het leukste aan ons Tuiny Forest vind ik dat je in de lente al die knoppen ziet, dan start het met groeien en dat gaat explosief. De smeerwortel ontploft, of ik zie ineens wilgenkatjes verschijnen. Omdat het in mijn eigen tuin is, zie ik de natuur zich elke dag van dichtbij ontwikkelen.’

Meer weten over Tuiny Forest

Tekst Kirsten Dorrestijn
Foto’s Miriam van der Hoek

Dit artikel verscheen eerder in de herfsteditie van Mens & Natuur magazine. Wil je ook het Mens & Natuur Magzine ontvangen? Voor € 24 per jaar ben je al lid van IVN en ontvang je naast 4x per jaar ons magazine ook korting in onze webwinkel (geldt niet voor boeken) en kun je gratis of met korting deelnemen aan onze activiteiten, cursussen en workshops.

Ja, ik word lid

Ontdek meer over

Deel deze pagina