Tuiny Forest ervaringsverhaal Marion Bomen en struiken

Het Tuiny Forest verhaal van Marion

‘Het werkt aanstekelijk!’

Wij wonen net over de grens bij Nijmegen in Duitsland. Toen we het huis kochten was de tuin een behoorlijke wildernis maar ook erg soortenarm. Een groot deel van de achtertuin bestond uit guldenroede en wilde marjolein. Inmiddels weten we dat dat echte bijenplanten zijn, maar voor een paar honderd vierkante meter toch wat te veel. Dus dat ging eruit en alles werd gras.

De afgelopen jaren lazen we steeds meer over biodiversiteit en we kwamen erachter dat tuinen best belangrijk zijn voor insecten. Dus er kwamen fruitboompjes en twee wilde bloemenweides bij. Teunisbloemen die aanwaaiden mochten blijven staan, er is een brandnetelhoekje en we hebben een paar weken geleden een vijver aangelegd, waardoor er weer een hele nieuwe (onderwater)wereld voor ons open gaat.

Tuiny Forest ervaringsverhaal Marion

Meer inheemse planten

We hadden alleen geen idee wat we met de voortuin konden doen. Dat was een saai, vrij kaal grasveld. Tot ik Tuiny Forest tegenkwam in een tijdschrift! Dus afgelopen najaar (2020) gras eruit, Tuiny Forest erin.  En toen wachten. In het begin kon ik de knoppen wel aan de bomen en stuiken kijken. Zou het echt wel goed komen met al die kale wortelplanten die we volgens de instructies erin gezet hadden? En ja hoor, ondanks de strenge winter is het nu allemaal aan het uitlopen. Het ziet er nu al leuk uit en de eerste Tuiny Forest bezoekers, zoals een hommel die de grond tussen het stro inkroop, zijn al gesignaleerd. Hoewel ik al best wel veel bezig was met een zo natuurlijk mogelijke tuin aanleggen, zijn we door de uitleg bij de Tuiny Forest meer gaan letten op het kiezen voor inheemse planten. Zoals bij onze nieuwe vijver.

Tuiny Forest ervaringsverhaal Marion

Té perfecte tuinen

In Nederland is er veel te doen om de verstening in steden. Daar kunnen ze hier over de grens ook wat van, maar het grootste verschil is dat de meeste tuinen hier vreselijk opgeruimd en perfect zijn. Grasmatten waar geen klaver of mos in mag zitten, geen sprietje onkruid in de border, als bomen te groot worden gaan ze er wel heel makkelijk uit en iedere buxusmot wordt platgespoten. Als ik dit zo teruglees, voel ik mezelf bijna een tuinactivist. Wie ben ik om mijn buren te vertellen hoe het “beter” kan als zij gelukkig zijn met hun “perfecte” tuin? Dus dan maar uitleggen waarom we sommige dingen anders doen, namelijk voor de beestjes in de tuin.

De buurt

Het leukst van alles is dat er nu wel wat gebeurt in de buurt. Nu is er hier ook wel steeds meer aandacht voor biodiversiteit en de afname van insecten. En de uitleg wat we allemaal aan het doen zijn in de tuin (of misschien beter gezegd: wat we niet aan het doen zijn) helpt misschien wel mee.  Een buurman begint zich bijna te verontschuldigen dat het goedje wat hij voor de buxusplanten gebruikt “biologisch” is en niet schadelijk voor de vogels. Al hartstikke goed dat hij daar op let natuurlijk. Het jaar erna vertelt hij dat hij zijn planten nog helemaal niet heeft bespoten, omdat “onze” mussen en mezen de buxusmotrupsen ontdekt hebben. Sterker nog, de eikenprocessierupsen in de eik aan de straat zijn ook verdwenen. En andere buren zijn begonnen met het aanleggen van een bloemenweide, want dan hebben ze geen last meer van bijen op het terras.

Tip: vertel je verhaal en tel mee!

Als je enthousiast vertelt over jouw Tuiny Forest en je tuin, dan kan het zo maar zijn dat je anderen er mee aansteekt! Samen maak je dan nog meer ruimte voor insecten en ander dierenleven in de tuin. Als je wilt weten wat er allemaal door je tuin zoemt is het leuk om de app Obsidentify te downloaden. Door het maken van een foto kom je te weten wat het is. Ik gebruik de app vaak voor nachtvlinders en bijen. Al dit leven kan je doorgeven aan Tuintelling.nl, zo worden de tuinen beter in beeld gebracht.

Ook zin om aan de slag te gaan in je tuin?

Kijk voor nog meer tips voor een groenere tuin, balkon, straat, school of bedrijventerrein!

Meer over Tuiny Forest

Ontdek meer over

Deel deze pagina