wilde bijen Bijen

Nationale Bijentelling verlengd door lage temperaturen

Nederland Zoemt 18 april 2023

Op 15 en 16 april was de zesde editie van de Nationale Bijentelling. Op zaterdag scheen de zon, maar zondag was het onverwachts kouder en bewolkter. Door de lage temperaturen waren er weinig bijen te zien. Hierdoor hebben de bijenonderzoekers geen goed beeld gekregen van het aantal bijen in de Nederlandse steden en dorpen. Om die reden is besloten om de Nationale Bijentelling met een week te verlengen, tot en met 23 april.

We roepen iedereen op die afgelopen weekend heeft bijgedragen aan de telling, maar ook iedereen die nog niet heeft geteld, om aankomende week (alsnog) deel te nemen aan de Bijentelling. De weersverwachtingen voorspellen een stijging in de temperatuur, en de bijen-experts hopen daarmee ook op meer bijen die zich laten tellen. Daarom kunnen deelnemers nu tot zondag 23 april 20:00 hun telling doorgeven via het online telformulier op www.nationalebijentelling.nl.

Data vergelijken met andere jaren

Om de data van de Nationale Bijentelling te kunnen gebruiken, hebben we een groot aantal deelnemers nodig. Daarom tellen we nog even door. Hierdoor krijgen we een beter beeld van het aantal bijen in Nederland en kan de data nog steeds worden vergeleken met eerdere jaren. Bijenexpert Koos Biesmeijer legt uit hoe dat werkt: ‘Het weer is altijd op elke plek anders en de telling laat een gemiddelde zien van de aantallen bijen in Nederland. Daarom maakt het niet uit of je op één dag telt of meerdere dagen.’ Tellers kunnen aangeven waar en op welke dag ze hebben geteld, waardoor de bijen-experts een goed beeld krijgen van de telresultaten tussen de verschillende dagen. ‘Bij elke telling weten we de plek en het weer, dat gebruiken we als extra informatie.’

We danken iedereen die afgelopen weekend meedeed aan de telling. Als mensen het leuk vinden, kunnen ze aankomende week opnieuw tellen op een moment dat het warmer is en de zon zich laat zien. Tel het aantal bijen niet op bij de eerdere telling, maar vul het telformulier opnieuw in en geef aan op welke dag de telling is gedaan. Het online telformulier op www.nationalebijentelling.nl zal hier binnenkort op worden aangepast.

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een jaarlijks terugkerend project van Naturalis, Natuur&Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bestuivers te weten te komen, zodat we hen beter kunnen helpen. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl

Ontdek meer over

Deel deze pagina