Young Reporters

Kennisuitwisseling via scholen.

Young Reporters for the Environment (YRE) is een internationaal netwerk van leerlingen en docenten van middelbare scholen. Zij ontwikkelen zelf activiteiten en onderzoeksprojecten op het gebied van het milieu. Het doel is via de media interessante informatie te communiceren met het publiek. Ook bevordert het programma kennisuitwisseling via scholen.

Lokaal en internationaal

Het programma heeft een lokaal en internationaal niveau. Op lokaal niveau formuleren studenten journalistieke vragen bij een probleem over het milieu of kennisonderwerpen. Zij rapporteren hierover via (lokale) media. Op internationaal niveau werken deelnemers samen met jonge rapporteurs uit een van de andere 28 landen. Ze verzamelen informatie en publiceren artikelen via internet. Het internationale netwerk werkt als een internationaal nieuwsagentschap. Elk jaar worden de beste resultaten verzameld in een boek, waarin artikelen, foto’s en voorbeelden van de diverse activiteiten staan.

YRE wordt internationaal ondersteund door de UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

Scholen voor duurzaamheid

YRE wordt in Nederland ingevuld door IVN, instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Invulling van YRE vindt plaats met het programma Scholen voor Duurzaamheid (www.scholenvoorduurzaamheid.nl)

Scholen voor Duurzaamheid is het landelijke onderwijsprogramma van het IVN. Het slaat een brug tussen scholen van het voortgezet onderwijs en bedrijven en maatschappelijke organisaties die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Leerlingen werken in opdracht van echte opdrachtgevers. Ze doen onderzoek of maken een ontwerp rond een actueel maatschappelijk probleem of vraagstuk. Deze contacten vinden plaats in de eigen regio. Het moduleprogramma varieert dan ook per provincie.

Meer informatie

IVN Groningen
Helper Westsingel 2
Postbus 6095
9702 HB Groningen
(050) 313 59 33
scholenvoorduurzaamheid@ivn.nl

www.scholenvoorduurzaamheid.nl
www.youngreporters.org