Tuin en moestuin

Hoe verzorg je de plantjes de komende tijd?

We hebben al radijsjes en spinazie geoogst. De andere plantjes moet je goed verzorgen om die straks ook te kunnen oogsten. Lees snel verder om te zien hoe je jouw plantjes nog even goed kunt verzorgen, zodat je er straks lekker van kunt eten!

Spinazie
Heb je nog niet alle spinazie geoogst? Dan kun je dat de komende dagen nog doen. Dit kan net zo lang tot er bloemetjes inkomen. Heb je nog spinaziezaadjes? Bewaar ze dan goed, want dan kun je eind augustus/begin september nog een keertje spinazie zaaien.

spinazie

Kropsla, bindsla en andijvie
Deze groenten kun je al bijna oogsten. Als je veel hebt gezaaid, dan kan je alvast wat babykropjes oogsten. Want straks zijn ze bijna allemaal tegelijk klaar. Als je een kropje sla of andijvie te laat oogst, dan groeit er vanuit het midden een harde steel met een bloem. Dat ziet er misschien mooi uit, maar dan is de groente niet meer lekker om op te eten.

kropsla bindsla andijvie

Rode biet
Blijf het onkruid rond de bietjes wieden. Half juli kunnen jullie de eerste bietjes gaan proeven! Wil je nog een keer bietjes oogsten? Zaai dan half juli opnieuw bietjes. Deze bietjes kun je dan in september eten.

Biet

Wortel
De wortel heeft niet veel verzorging nodig. Wil je al even een worteltje proeven? Half juli kun je enkele worteltjes oogsten! Dit zijn dan wel nog babyworteltjes. Laat de rest van de wortels lekker verder groeien tot september. Zie je dat de grond heel hard is? Probeer dan de onderstaande tip van Lemke.

Tip van Lemke:
Als het in de zomer weinig regent, kan de grond erg hard en droog worden. Daardoor komt er geen zuurstof bij de wortels. Dat voelt voor een plantje een beetje alsof zijn neus verstopt is. Het plantje kan dan moeilijk ademhalen. Als je de grond rond het plantje met een cultivator losmaakt terwijl je water geeft, zorg je ervoor dat het plantje weer makkelijk kan ademhalen en dat de wortels weer zuurstof krijgen.

wortels

Stoksnijbonen
De boontjes hebben nog even tijd nodig om naar boven te klimmen. Bonen hebben veel warmte nodig om te groeien en bloeien. Ontdek je al een wit bloemetje? Dan komen de boontjes eraan! Als het de komende weken lekker warm is, kunnen jullie misschien de eerste boontjes al begin juli oogsten. Trek de boontjes voorzichtig van de plant af, zodat de rest van de plant heel blijft.

Tip van Lemke:
Laat de boontjes niet te lang hangen. Door de boontjes te oogsten gaan er ook weer nieuwe boontjes groeien.

stokbonen

Tomaat
Het belangrijkste voor de verzorging van de tomaat is dat je steeds controleert of er nieuwe okselknopen of dieven aan de plant zitten. Klik HIER om nog weer even te lezen wat okselknopen of dieven zijn.

Daarnaast hebben tomatenplantjes veel water nodig. Dus als het lekker warm en droog weer is, vergeet dan niet je tomatenplantjes water te geven. Heeft het juist veel geregend? Dan kunnen er bruine blaadjes aan de plant komen. Breek die af! Gaat het stormen? Check dan of de bamboestok voldoende steun geeft aan de tomatenplant.

Vanaf eind augustus moet je wat takken met blad uit de tomatenplant halen. Zorg dat je 6 grote bladeren aan de plant overhoudt.

Tip van Lemke:
Gaat je plant bijna dood maar zitten er nog wel allemaal groene tomaatjes aan? Haal de tomaatjes dan van de plant en leg ze op een donker plekje. Dit klinkt raar, maar op een donker plekje worden de tomaatjes rood en rijp!

tomaat

Ontdek meer over

Deel deze pagina