Blog: De aanleg van een eigen Tiny Forest

Blog: De aanleg van een eigen Tiny Forest

Tiny Forest 21 januari 2023

Direct na de IVN cursus zijn we aan de slag gegaan om het grasland, dat wij zojuist hadden aangekocht, om te bouwen tot een waar ‘groen paradijsje’.

Door Verony van Bemmel – januari 2021

Via Heg & Landschap hebben we een grote hoeveelheid pootgoed gekocht en we hebben afspraken gemaakt met het plaatselijke grondwerkbedrijf. Een weide van ongeveer 40 x50 m2 is 1.00 cm omgeploegd, met toevoeging van stro-mulch en mest. Tevens hebben we de plek vormgegeven door twee buitenlokalen vrij te laten van bomen en een kleine paddenpoel aan te leggen. Het Tiny Forest was al gekaderd door twee slootjes. Aan de voorzijde hebben we deze slootjes met elkaar verbonden. Op de tekening staat de plattegrond zoals we het Forest wilden aanleggen.

TF Verony plattegrond

Hoe 2.000 planten in 3 dagen gepoot werden

In de week voordat we het pootgoed zouden ontvangen, hebben we de grond om laten spitten door een grondverzet bedrijf. Om de kosten iets te drukken hebben we de machinist de vrije hand gegeven wat betreft zijn interpretatie van de plattegrond. We hadden bergen mest en stro klaar liggen (tegen een goedkoop tarief van ons foeragebedrijf voor diervoeders).
TF VeronyDe machinist bleek zeer bedreven, dacht mee en heeft in korte tijd het hele gebied omgeploegd. Vervolgens hebben medewerkers samen met dagbesteders van Goedland al het stro als mulchlaag op het veld aangebracht. Als laatste handeling voor het poten heb ikzelf het gebied in drieën verdeeld en in elk gebied één bamboestok per vierkante meter uitgezet. Wegenbouwlint verdeelde de drie velden op.

TF Verony

24 december was het dan zover

De bomen werden vroeg in de ochtend gebracht. Deze hebben we met medewerkers, dagbesteders en een aantal vrienden tot bij de plek van planten gebracht en daarna kwam het uitzoekwerk. Helaas zat er slechts hier en daar een label, was deze vaak niet leesbaar of moesten we op zoek naar pootgoed dat op elkaar leek. Een hele klus, maar wel interessant en op deze wijze wisten we precies wat we hadden. De wortels voor de komende dagen afgedekt met stro, tegen wind en kou en toen zijn we aan de slag gegaan.

TF VeronyBij elke bamboestok moest per veld elk ploegje een boom uit de boomgroep planten. Ver uit elkaar alle bomen van 1 soort verdeeld. Vervolgens de 2e boomsoort over de vrije bamboestokjes, net zo lang tot alle 700 bamboestokjes bezet waren. Vervolgens werd elke vierkante meter ingevuld met de sub-bomen, heesters en struiken. Steeds één soort verdeeld per ploeg, per veld. Zo konden we overzicht houden en lekker snel werken.

Na drie dagen planten hebben we het pootgoed ingekuild voor onze overige plannen: een voedselbos en een struweel-omzoming van onze weide. Daar hebben we inmiddels een start mee gemaakt.TF Verony

En nu maar wachten

Het Tiny Forest is geplant en het waterniveau in de paddenpoel is gestegen. We hebben het veld afgedekt met een grote laag stro-mulch en hebben een grote hoeveelheid blad klaar liggen om dit als toplaag te verwerken. Vanuit de hele gemeente Putten hebben we deze bladeren verzameld. De twee open gelaten veldjes worden boslokaaltjes, waarin we in een later stadium met jongeren een educatieplan op gaan zetten. Aangrenzend ligt onze NOP (NatuurOntdekPlek), waarin kinderen en jongeren natuurlijk kunnen spelen. Een stukje verder ligt ons voedselbos.

De eerste 20 oude perenbomen staan er al, maar er moet nog heel wat pootgoed in. We hebben gelukkig tot maart, dus plannen nog wat dagen hiervoor. Ook de zijde langs de buren heeft een struweel-zoom met bomen, heesters en struiken. Alles regionaal-inheems. Deze zoom is inmiddels ook geplant. Langzaam aan krijgt het weiland zijn huidige bestemming en is het wachten op de groeispurt die het Tiny Forest hopelijk krijgt.

Januari 2021

TF VeronyInmiddels hebben we ook de enorme berg bladeren als mulch over het Tiny Forest verspreid. Voor ons groepje ‘mannen’ van de Zorgboerderij was het een feest om te rotzooien met al dat blad. Maar het was ook echt zwaar werk. Al het stro is nu met vruchtbare bladeren bedekt. We houden het niet gewenste kruid buiten!

Er ligt nu een dikke laag mulch op ons Forest en we kunnen haast niet wachten om te zien of alles het gaat ‘doen’! Intussen niet stil gezeten en ook de struweel omzoming af en een groot deel van het voedselbos geplant. In de NatuurOntdekPlek staan inmiddels een kabelbaan, een vuurplek met uitgeholde bomen en een glijbaantje. Het voedselbos is nog niet helemaal klaar, maar daar hebben we de tijd tot april voor….

In juli een nieuwe update met foto’s!!

Wil je ook zelf een Tiny Forest aanleggen?

In heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe werkt dat nou precies, een Tiny Forest planten? Tijdens de cursus ‘Tiny Forest plantmethode’ leer je hoe je zelf een Tiny Forest in je achtertuin aanlegt.

Meer over de Cursus Tiny Forest plantmethode

Lees ook de andere blogs:

Deel deze pagina