Cursus Tiny Forest plantmethode 2021

In heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe werkt dat nou precies, een Tiny Forest planten? Tijdens de cursus 'Tiny Forest plantmethode' leer je hoe je zelf een Tiny Forest in je achtertuin aanlegt.

Inhoud

Cursisten maken deel uit van een bredere landelijke online leergemeeschap Tiny Forest waardoor ze ons netwerk en expertise ook na afloop van de cursus kunnen benutten bij de aanleg van hun eigen Tiny Forest. Deze cursus  wordt in 2021 drie keer  gegeven en is geschikt voor iedereen die overweegt om zelf  een TIny Forest op eigen grond aan te leggen.

 • Je kent de achtergronden en het ontstaan van het concept van Tiny Forest·Je leert in theorie en praktijk hoe je een veldverkenningvan jouw locatie uitvoert.
 • Je weet welke bosgemeenschap past bij jouw locatie
 • Je hebt een plantenlijst gemaakt van alle inheemse planten en bomen die je hebt ontdekt tijdens de veldverkenning en een lijst gemaakt van veelvoorkomende combinaties van bomen.
 • Je leert in theorie en praktijk hoe je het bodemtype van jouw locatie vaststelt.·Je hebt bodemtype, grondwaterstand, bodemdichtheid, voedselrijkheid en conditie van de toplaag vastgesteld op jouw locatie.
 • Eenmaal thuis voer je ook de praktische tests nog uit op jouw plantlocatie.
   

Randvoorwaarden

Overweeg je om de cursus te volgen om met de opgedane kennis je eigen Tiny Forest aan te leggen? Houd dan rekening met de cijfers 100-10-1.

 • minimaal 100 meter eigen grond ter beschikking hebt 
 • de bomen daar minimaal 10 jaar ongestoord kunnen blijven groeien 
 • je de grond tot 1 meter diep kunt bewerken 

Hiernaast is het goed om rekening te houden dat je voor de aanleg minimaal €1500 zult investeren. Tijdens de cursus bestaat de mogelijkheid om advies op maat te krijgen over het werven van fondsen voor je project. 

Je kunt na afloop van de cursus je Tiny Forest tussen november en maart  aanleggen Dit in verband met een geschikt plantseizoen.

Cursusinformatie

 • 17 en 18 februari 2021 (10-17 uur)
 • 14 en 15 april 2021 (10-17 uur)
 • 2 en 3 november 2021 (10-17 uur)

Kosten

Voor IVN leden: €395 incl. BTW 
Normaal tarief: €449 incl. BTW. Voor €24 per jaar ben je al IVN-lid. Je kunt eenvoudig online lid worden.

De cursusmaterialen, biologische lunch tijdens beide cursusdagen en toegang tot ons online netwerk van Tiny Forest experts zijn in de prijs inbegrepen

Tegen betaling van €50 kun je op de locatie gebruik maken van een warme avondmaaltijd, overnachting en ontbijt. 

Locatie

Alle cursussen worden gegeven in Ubbergen bij Nijmegen. We houden rekening met de geldende coronamaatregelen en laten per cursus maximaal 15 deelnemers toe. 

Adres: De Refter, Rijksstraatweg 37, 6574 AC Ubbergen

Cursusteam

De cursus wordt gegeven door Karin van Toor, ambassadeur en pioneer voor het eerste Tiny Forest in de eigen achtertuin en Alina Salomon, IVN projectleider. 

Aanmelden

Als we je aanmelding hebben ontvangen, versturen we een betaalverzoek. Na ontvangst van het cursusgeld heb je definitief een plek bij de cursus. Geef bij je aanmelding ook aan voor welke bijeenkomst je kiest (februari, april of november)

Naar de aanmeldpagina