Een buitenlokaal

‘Het Buitenlokaal’ geeft kinderen de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene, kunstzinnige en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde en creatieve ontwikkeling. ‘Het Buitenlokaal’ prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van natuur en klimaatadaptatie. Tijdens en na schooltijd. Dit heeft een positief effect op zowel concentratievermogen als leerprestaties.

Het buitenlokaal:

  • Is een plek waar bewegen, ontmoeten, leren en werken centraal staan.
  • Is een plek waar leerlingen in contact komen met groen en natuur, bewegen en kunst & cultuur.
  • Is geschikt en wordt gebruikt om les te geven.
  • Is openbaar toegankelijk en wordt gebruikt door de buurt.
  • Wordt volgens een beproefd stappenplan opgebouwd en met inspiratiekaarten levendig gehouden.
  • Is rookvrij.

Educatie in een buitenlokaal

Je kunt allerlei elementen op het schoolplein gebruiken voor een
taal-, reken- of natuurles. Als je straks een groen buitenlokaal hebt, biedt dat nog meer mogelijkheden! Hier alvast wat inspiratie: 

Buitenlesdag 
Jaarlijks organiseert IVN begin april, samen met Jantje Beton, de Nationale Buitenlesdag. Op Buitenlesdag geven leerkrachten op meer dan 2500 scholen buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! Op de website van de Nationale Buitenlesdag vind je meer dan 150 uitgewerkte buitenlessen. 

Lesmaterialen 
Wil jij (meer) natuurlessen geven? Of zoek je materialen die aansluiten bij de natuurlessen uit de methode op jouw school? We helpen je alvast graag op weg! Hier vind je een overzicht met lesbrieven en lesmaterialen over allerlei natuuronderwerpen. De materialen zijn passend bij de kerndoelen van het basisonderwijs. Zelf ontdekken en ervaren van de natuur staan altijd centraal.

Naar home Schoolpleinen Revolutie Drenthe