Je eigen voedsel verbouwen

Een gezamenlijke tuin is een fijne plek om elkaar te ontmoeten, samen te werken en te ontspannen. Daarnaast kan het ook een plek zijn om samen te oogsten! Door een gezamenlijke fruit- of groentetuin heb je altijd verse groenten bij de hand. Misschien start je meteen een kook- en eetclub met de buren?

  1. Moestuin
  2. Ongedierte
  3. Permacultuur
  4. Eetbaar balkon
  5. Kruiden

1. Moestuin

Met een moestuin kun je eigenlijk snel beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een stukje grond en wat zaden en je kunt van start! Afhankelijk van de grootte van het stuk land dat je tot je beschikking hebt kun je zaaibedden maken voor verschillende groenten. Kies daarvoor groenten die je lekker vindt of die goed passen bij het klimaat van jouw tuin (volle zon of weinig zon, vochtig of juist droog).

Verder 

2. Ongedierte

Ongedierte in je tuin is niet fijn. Niet al het ongedierte is schadelijk en bij bestrijding kun je ook wel goede insecten per ongeluk uit je tuin verjagen. Je herkent ongedierte vaak aan aangevreten bladeren of groenten in je moestuin. Vaak is ongedierte in je tuin makkelijk te verwijderen, zónder chemische middelen. Naast ecologische bestrijdingsmiddelen, kan je ook allerlei natuurlijke manieren gebruiken om ongedierte te bestrijden.

Slakken

Mieren

Bladluis

Verder lezen:

3. Permacultuur

Permacultuur is een manier waarop je zo efficiënt mogelijk gebruik maakt van je tuin zonder deze uit te putten. Je maakt gebruik van wat er al is en waar nodig herstel je de ecologie. In praktijk betekent dit dat je sommige gewassen juist bij elkaar plant of juist niet om zo de verschillende eigenschappen van de planten zo goed mogelijk op elkaar aan laat sluiten.

Verder lezen:

4. Eetbaar balkon

Ook op een balkon kun je een eetbare plek creëren. In plantenbakken of als verticale tuin leent een balkon zich prima voor het verbouwen van je eigen groenten of kruiden. Het ziet er ook nog eens gezellig uit!

Ook heb je tegenwoordig hangbakken waaruit de groenten naar beneden groeit! Dit neemt helemaal weinig ruimte in beslag en je kunt je balkon lekker volhangen met tomaten, komkommer of aardbeien.

Verder lezen:

5. Kruiden

In je voedseltuin mogen kruiden natuurlijk niet ontbreken! Je kunt verschillende soorten kruiden kweken, sommige worden vaste planten (rozemarijn en tijm) en andere zul je elk jaar opnieuw in moeten zaaien (peterselie en basilicum).

Ook in een klein stukje van je tuin kun je veel kruiden kwijt als je gebruik maakt van een kruidenspiraal. In een kruidenspiraal plant je kruiden bij elkaar. Doordat de kruiden zo dicht bij elkaar staan profiteren ze van elkaars warmte. Bovenin plant je de kruiden die weinig water nodig hebben, onderin juist de kruiden die veel water nodig hebben. Zo hebben ze ook op deze manier voordeel van elkaar!

Verder lezen: