Zeeland
Recreatie
woensdag24mrt2021

Speuren naar de mooiste natuurschatten met Soan Lan

Deze maand interviewen we Soan Lan. Naar eigen zeggen is zij een echte duizendpoot. Naast het verzorgen van culinaire wandelingen en gastlessen op basisscholen is ze tevens Gastvrouw van de Zwinstreek in Zeeuws-Vlaanderen. Tijdens ons interview vertelt ze een bijzonder verhaal, over hoe ze ooit in dit gebied terecht is gekomen, maar ook hoe ze er een speciale band met het landschap en de natuur heeft opgebouwd.

Introductie

Oorspronkelijk is Soan Lan geboren in de buurt van de Veluwe. Haar tienertijd bracht ze door in en rond Wageningen waar haar vader les gaf op de landbouwuniversiteit. Later is ze in Amsterdam en in Den Haag opgeleid tot bibliothecaris. Een opleiding die goed past bij een duizendpoot als Soan Lan, “de kracht van een bibliothecaris schuilt in het feit dat je van veel dingen iets weet, maar niet alles. En dat kun je dan weer opzoeken.”

Na haar studietijd bracht Soan Lan regelmatig tijd door in Zeeuws-Vlaanderen. Vakantiekriebels bekropen haar vaak al bij het opstappen op de boot in Vlissingen. In weer en wind, schommelend over de golven van de Westerschelde kwam ze gaandeweg steeds vaker in het gebied. Via haar vriend Thijs Kramer en de leden van Natuurbeschermingsvereniging ’t Duumpje maakte ze kennis met de lokale natuur en cultuur. Want, zo vertelt ze, “Thijs vond het altijd leuk om plekken te bezoeken. Maar er moest ook iets te eten en te drinken zijn!”. In 2011 is ze definitief in Zeeuws-Vlaanderen komen wonen.

 “als iemand je aan de hand meeneemt door het landschap en de natuur en je erover vertelt, leer je de omgeving op een bijzondere manier kennen, waardoor je ervan gaat houden.”

Doordat ze in al die jaren al veel had geleerd over het Zeeuwse landschap en de natuur besloot Soan Lan dat ze natuurgids wilde worden. Maar, stelde ze zich de vraag: “hoe pak je zoiets nou aan?”. Zoals het een bibliothecaris betaamt besloot ze haar opgedane kennis te combineren met lezen over de natuur. Hiermee verzamelde ze de ingrediënten die de basis vormden van haar bedrijf, Speuren met Soan.  

Van speuren naar natuurschatten tot een culinaire wandeling

Met dit fris geboren idee in de hand startte ze bij theetuin de Morelleput met het uitzetten van speurtochten voor kinderen. Voorafgaand aan iedere speurtocht voorzag ze ieder kind van een ceintuur met een aantal zakjes. In die zakjes konden kinderen tijdens zo’n speurtocht van alles verzamelen. Ze vertelt: “Iedere tocht die we deden was anders. Soms kwamen we vogelnestjes tegen en soms een overleden egeltje. Zo leerden we eigenlijk telkens weer iets nieuws.” Maar, voegt ze toe, “na een tijdje had ik de meeste kinderen uit de streek wel eens mee op pad genomen. Dus werd het tijd om uit te breiden en nieuwe dingen te verzinnen.”

culinaire wandeling SoanSoan (in het gele fleece-vest) met een groep tijdens een culinaire wandeling. 

In 2011 werd door IVN een cursus Gastheer van het Landschap georganiseerd in de Zwinstreek. De eigenaresse van de Morelleput wilde deze cursus wel volgen, maar niet alleen. Daarom besloot ze Soan Lan mee te vragen. Tijdens de cursus leerden ze veel andere ondernemers kennen uit het gebied, zo ook de eigenaresse van restaurant de Deining. Na deze ontmoeting werden de culinaire wandelingen van Soan Lan geboren die ze tot vandaag de dag (al dan niet in aangepaste vorm) met veel enthousiasme uitvoert.

Inmiddels heeft ze zowel inwoners van Zeeuws-Vlaanderen als bezoekers van heinde en verre kennis laten maken met alles wat er in de buurt groeit, bloeit en leeft. Doordat ze zo’n duizendpoot is kun je Soan Lan op veel plekken tegen komen. Met een lach op haar gezicht vertelt ze dan ook dat kinderen die ze tegenkomt vaak zeggen: “Hé! Ik ken jou! Van de paddenstoelentocht!”

Benieuwd geworden?

Wil je ook eens mee gaan speuren met Soan Lan? Dat kan! Op zondag 11 april om 09:45 start de eerste wandeling van het seizoen bij Restaurant Zilt & Zout in Retranchement. Vanaf het restaurant wandel je vervolgens door het Zwin en door de polder. Rond 11:30 wordt de wandeling afgesloten met een hapje en een drankje to go. Deelnameprijs bedraagt €12,50 per persoon. Kinderen tot en met 10 jaar mogen mee voor €7,50. Opgeven kan door te bellen naar: 06 – 404 156 86. Uiteraard wordt er tijdens de activiteit rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen.