Zeeland
Voor IVN leden
dinsdag02mrt2021

Peter Boulée over zijn passie: de steenuil

Deze maand interviewen we Peter Boelée. Peter is geboren en getogen in Rotterdam. Naar eigen zeggen werd hij ooit door puur toeval aangenomen bij Diergaarde Blijdorp omdat hij thuis schildpadjes had. Maar na een uitgebreid gesprek blijkt wel dat Peter een uitgesproken liefde heeft voor dieren en voor de natuur, in het specifiek voor vogels. Hij vertelt: “als ik in de zomer het geluid van een zomertortel hoor, dan is mijn dag goed!”

Introductie

Nadat Peter een tijd voor Diergaarde Blijdorp heeft gewerkt kreeg hij de kans om aan de slag te gaan bij een jeugdherberg midden in een bos bij Bergen op Zoom. “Als ik daar ’s morgens naartoe wandelde, genoot ik ontzettend van het ontwaken van de natuur.” In die tijd werkte hij ook als vrijwilliger voor het dierenasiel in Bergen op Zoom. Omdat er destijds nog geen asiel was op de Bevelanden, kwam hij regelmatig in dit gebied om zwerfdieren op te halen. Niet lang daarna werd een asiel geopend in Goes waar hij aan de slag ging als eerste beheerder.

Passie voor de steenuil

Peter vertelt: “toen ik nog op Voorne woonde, maakte het me altijd blij om paartjes steenuilen te zien”. Toen hij in de Zak van Zuid-Beveland kwam wonen controleerde hij regelmatig steenuilnestkasten. Hoewel in kleine getale komt deze soort dankzij de landschappelijke structuur van Zuid-Beveland nog voor. Het verhaal achter de steenuil is interessant. Binnen de uilenfamilie behoort de steenuil tot de kleinste soort. Qua formaat is de uil ongeveer even groot als een merel. De Latijnse naam voor deze soort is Athene Noctua. Zoals de naam doet vermoeden komt deze soort oorspronkelijk dan ook uit Griekenland. In de loop der tijd heeft de steenuil zich verspreid over Europa, Noord-Afrika en een deel van West-Azië.  

Vooral de vrouwelijke steenuil is zeer honkvast. Eenmaal een fijn plekje gevonden betekent in veel gevallen dat de uil er ook de rest van haar leven blijft. De steenuil huist het liefst in de buurt van mensen, bijvoorbeeld op een boerenerf in oude hoogstamfruitbomen of in knotwilgen. Doordat er in de jaren ’90 nog maar een kleine populatie steenuilen over was, kreeg Peter vanuit Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Provincie Zeeland de opdracht om de steenuilenpopulatie te behouden en indien mogelijk uit te breiden. Dit gebeurde over de jaren heen met succes. Waar hij ooit begon met 7 bezette kasten, heeft hij er inmiddels 62.

Vogelaar pur sang

Naast het werk dat Peter doet voor de steenuil is hij ook voorzitter van de vogelwerkgroep van de KNNV de Bevelanden. Daarnaast is hij vrijwilliger bij het  Milieu Educatiecentrum in Goes en verzorgt hij vogelkijklessen voor kinderen uit groep 7 en 8. Wanneer hij hierover vertelt krijgt hij een brede lach op zijn gezicht. “Als ik de kinderen meeneem naar Kattendijke om vogels te kijken en vertel dat ze met de verrekijker ergens naartoe moeten kijken, kijken ze in de eerste instantie vaak naar mij of houden ze de verrekijker op zijn kop. Dat levert hilarische situaties op. Het is ontzettend leuk om op deze manier met kinderen te mogen werken en ze iets bij te leren over de natuur.”

Ook voor leden van IVN verzorgt Peter regelmatig een cursus vogelskijken. Helaas ligt dat vanwege COVID-19 even stil, maar zodra het weer kan is hij te vinden in de natuur. Wil je meer weten over het werk dat Peter doet voor de steenuil? Kijk dan ook eens op de website van het Zeeuws Steenuilfonds: www.zeeuwssteenuilfonds.nl