Zeeland
Voor IVN leden
donderdag01apr2021

Nieuwe vrijwilliger in het zonnetje

Deze maand interviewen we een nieuwe vrijwilliger van IVN de Zeeuwse Delta, Annemieke Buise. Een aantal jaar geleden verhuisde Annemieke vanuit Rotterdam terug naar haar Zeeuwse roots. In het dagelijks leven werkt zij als GZ psycholoog met kinderen en jongeren. Afgelopen jaar meldde ze zich aan als vrijwilliger bij IVN de Zeeuwse Delta. Wat zijn haar drijfveren om lid te worden en wat zou ze graag willen bereiken?

Iets doen voor de wereld

Toen Annemieke net op Schouwen-Duiveland kwam wonen, reed ze nog dagelijks heen en weer naar Rotterdam voor haar werk. Doordat de reis naar Rotterdam best intensief was, is ze zich na een tijdje gaan oriënteren op een baan dichter bij huis. Deze vond ze in Goes.
De tijd die ze over had door de verkorte reistijd vulde zich al gauw met andere dingen, zo legde ze een grote moestuin aan waar ze al pionierend is gestart met het telen van allerlei groenten zoals broccoli, snijbiet en raapstelen. Met een lach op haar gezicht vertelt ze dat ze een groenteabonnement dat ze had bij een lokale boer maar tijdelijk stop heeft gezet vanwege de enorme oogst die ze zelf had. Daarnaast begon ze zich op allerlei manieren meer te verdiepen in het thema duurzaamheid. Al gauw wist ze dat ze hier graag meer mee wilde doen. Na wat zoeken op internet kwam ze uit bij het IVN en zodoende meldde ze zich in september van het afgelopen jaar aan als vrijwilliger bij IVN de Zeeuwse Delta.

 “in deze tijd kun je bijna niet meer om duurzaamheid en natuur heen. Het is iets waar we allemaal wat mee moeten.”

Kort nadat ze zich had aangemeld volgde een kennismakingsgesprek op het regiokantoor van IVN in Goes. Ze vertelt: “het persoonlijke contact met Brenda was voor mij heel fijn. Ik ben nog best wel zoekende naar waar ik me graag voor in zou willen zetten en ik weet ook nog niet zo heel veel van de natuur. Ik denk dat ik graag iets zou willen doen met jongeren of met natuur en gezondheid. Het enthousiasme is er in ieder geval en ik wil graag aan de slag!”

Een uitdaging voor IVN in Zeeland

Annemieke vertelt dat ze het IVN eigenlijk per toeval heeft leren kennen. Ze geeft aan dat er nog wel een missie ligt voor IVN om meer voet aan de grond te krijgen in Zeeland, vooral onder jongeren: “jongeren zijn veel bezig met de wereld en denken heel serieus na over de toekomst. Ze willen graag iets doen maar het is lastig om een goed startpunt of een goede ingang te vinden.” Daarnaast ziet Annemieke kansen om de samenwerking met het
(lokale) bedrijfsleven meer op te zoeken.

annemiekebuise

Wens voor de toekomst

We sluiten het interview af met de vraag waar Annemieke energie van krijgt. Ze vertelt: “ik zou soms wel eens wat minder comfortabel willen leven. Werk dat vroeger veel tijd in beslag nam, wordt nu vaak ondervangen door moderne technologie. Daardoor heb je op sommige dagen ineens veel tijd over waardoor je op de bank ploft en een serie gaat kijken. En begrijp me niet verkeerd: soms vind ik dat heerlijk! Maar ik kan ook zo genieten van bezig zijn met mijn handen. Even los van je hoofd en bezig zijn met een proces van zelf iets maken en daar trots op zijn.”

Net als Annemieke hopen wij dat de maatregelen rondom het coronavirus binnenkort versoepeld kunnen worden waardoor we weer buiten aan de slag kunnen en we haar een warm welkom kunnen bieden bij IVN de Zeeuwse Delta.