Netwerkbijeenkomst gezonde (voedsel-)omgeving

Update: aanmelden is niet meer mogelijk

Hoe creëer je een gezonde (voedsel-)omgeving op jouw kinderopvanglocatie, basisschool, voortgezet onderwijs, mbo of speciaal onderwijs in Zeeland? Op 29 maart organiseert Jong Leren Eten Zeeland een netwerkbijeenkomst van 16.00 tot 20.30 uur. Inspiratie en uitwisseling staan deze dag centraal.

Meld je snel aan want de eerste honderd deelnemers ontvangen een gratis pakket met Zilte zaden.

Wanneer: 29 maart
Inloop: 16.00 uur
Start: 16.30 uur
Eindtijd: rond 20.30 uur
Locatie: Vergader- en Congrescentrum De Stenge, Stengeplein 1, 4451 CZ Heinkenszand

Programma

16.00 uur – Inloop en opscheppen maaltijd
16.30 uur – Opening door dagvoorzitter Pierre Windt
16.45 uur – Inspirerende lezing door Jaap Seidell onder het genot van een lichte, gezonde maaltijd
17.45 uur – Korte pauze en naar de workshops lopen

Tafelgesprekken over good practices

Bij dit onderdeel vertellen ervaringsdeskundigen over successen op hun eigen scholen. Je kan aanschuiven en het gesprek aangaan bij de volgende onderwerpen. Dit doen we in twee rondes.

18.00 uur – Ronde 1 (45 min)
1. Moestuinieren op het kinderdagverblijf
Tamara Esseling is moestuincoach en werkt met Natuur & zo (NL) aan een programma rond gezond en duurzaam eten en vergroening van de schoolpleinen. In 45 minuten neemt zij je mee in alle ins en outs, do’s en dont’s van moestuinieren op het kinderdagverblijf.

2. Wie jarig is, viert feest
Jenna Davies is één van de grondleggers van de campagne ‘Wie jarig is, viert feest’. Met deze campagne willen we scholen uitnodigen om hun traktatiebeleid om te zetten in een feestbeleid. Dus niet meer trakteren, maar feest vieren in de klas en de jarige in het zonnetje zetten. Een aantal scholen is al succesvol afgestapt van een traktatiebeleid en overgestapt op een feestbeleid. Wil je weten hoe ze dat hebben aangepakt en hoe ze feest vieren? Meld je dan aan voor dit tafelgesprek.

3. De Gezonde schoolkantine
Samen met jullie vinden wij het logisch dat ieder kind een gezonde en duurzame keuze kan maken in de schoolkantine. En ook jongeren vinden dat. Het is tijd om de normaalste zaak van de wereld waar te maken. Door van de gezonde kantine de gewone kantine te maken. Wilma de Reus staat voor jullie klaar met raad en daad.

4. Gezond ontbijt en lunch op school
Er is meer belangstelling voor het verzorgen van een gezond ontbijt op school. Een gezond ontbijt levert nieuwe energie na de nacht en belangrijke voedingsstoffen die het lichaam van een kind nodig heeft. Ook zien we de laatste jaren steeds meer belangstelling voor het verstrekken van een lunch op school. De meeste kinderen nemen zelf brood en drinken mee als ze overblijven op school. Maar voor niet iedereen is dit mogelijk en niet iedereen krijgt een gezonde lunch mee.
In dit tafelgesprek word je meegenomen in het waarom en de aanpak van een gezond ontbijt en lunch op school.
Andrew Simons van Movare neemt ons mee. Andrew staat aan de wieg van ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst‘. Dit is een geïntegreerd schoolconcept met een dagritme waarin aandacht is voor onderwijs, gezonde voeding en gevarieerd bewegen.

18.45 uur – 15 minuten pauze

19.00 uur – Ronde 2 (45 minuten)

1. Gezonde kinderopvang
In dit tafelgesprek komen ambassadeurs Nathalie Bloem en Christien d’Hondt aan het woord. Zij vinden het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd meekrijgen wat een gezonde leefstijl is en dat zij zich die eigen kunnen maken, samen met hun ouders. Hoe meer kinderopvangorganisaties werken met de aanpak van Gezonde Kinderopvang, hoe groter de kans dat we dit doel bereiken. Deze twee ervaringsdeskundigen nemen je mee in het opstarten van een gezonde kinderopvang. Waar kun je tegenaan lopen? Ze delen tips en tops met je.

2. Schooltuinen
De Alliantie Schooltuinen zet zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van fruit, groente en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Dat zorgt voor een gezonder voedingspatroon. Wil jij ook dat jouw leerlingen of de kinderen uit jouw gemeente toegang krijgen tot een schooltuin? Geef je dan op voor dit tafelgesprek. Arjan Klopstra van de Alliantie Schooltuinen neemt je mee in hoe je dit kunt realiseren op jouw schoolplein en in jouw gemeente.

3. De Gezonde School
Met Gezonde School verbeter je de gezondheid van leerlingen effectief én blijvend. Het programma heeft zich in de praktijk bewezen. Werk daarom net als ruim 1.700 andere scholen met de Gezonde School-aanpak. Marissa Schoenmaker en Diana Capello (GGD Zeeland) nemen je mee in de aanpak.

4. Moestuinieren op het VO en MBO
Tamara Esseling is moestuincoach en werkt met Natuur & zo (NL) aan een programma rond gezond en duurzaam eten en vergroening van de schoolpleinen. In 45 minuten neemt zij je mee in alle ins en outs, do’s en dont’s van moestuinieren op het voortgezet onderwijs en mbo.

19.45 uur – Gezamenlijke afsluiting onder dagvoorzitter en netwerkborrel

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Let op: Deelname aan deze netwerkbijeenkomst is gratis maar niet vrijblijvend. Tot 48 uur voor de bijeenkomst kun je kosteloos afzeggen. Daarna brengen wij 69 euro in rekening.

 

  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina