Noord-Holland
Kind & Natuur
woensdag17nov2021

Krijtmolen met IVN-voedselbosje groenste school van Noord-Holland

Basisschool IKC De Krijtmolen in Amsterdam-Noord is op 10 november uitgeroepen tot groenste school van de hele provincie Noord-Holland. De Krijtmolen heeft een prachtig voedselbosje op het schoolplein. Het voedselbosje bestaat uit eetbare planten, bomen en struiken en is door IVN Natuureducatie geplant in het kader van de Regiodeal ZaanIJ. We zijn ontzettend blij met dit nieuws. Want voedselbosjes zijn goed voor kinderen en voor de natuur. Uit onderzoek blijkt dat kinderen beter presteren in een groene omgeving, minder ziek zijn, minder overgewicht hebben en zelfs slimmer worden.

Samen planten

Kinderen van groep 5 en kinderen van de BSO hebben het voedselbosje zelf aangelegd, samen met IVN Natuureducatie. Ze genoten van het buiten zijn en het planten van de verschillende struiken en planten. Ook maakten kinderen kennis met wormen en leerden ze over bodemdieren en een gezonde bodem. “Iew!” was vaak de eerste reactie. Toch hebben alle kinderen een worm aangeraakt of vastgehouden.

Leren en genieten

Na de plantdag blijven de kinderen betrokken bij het voedselbosje door gastlessen en een educatiepakket voor buitenlessen en activiteiten. Tijdens een Groei en Proefles in juni hebben de kinderen vruchten en blaadjes uit het bosje geproefd. Superspannend, om geblinddoekt iets in je mond gestopt te krijgen wat je nog niet kent! De frambozen vonden ze het allerlekkerst. Ook leerden de kinderen wat de omtrek is van een boom en hoe je de lengte kunt meten.

1000 schoolpleinen vergroenen

Een IVN Voedselbosje is een aangelegd bosje van 30 m2 dat bestaat uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. IVN heeft als droom om samen met partners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Op deze manier nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie, we maken gezond eten toegankelijk en ondersteunen de voedseltransitie in de landbouw.