Buurt vergroenen

Groen in de Buurt Zaanstad afgerond

Noord-Holland 1 mei 2023

Het project Groen in de Buurt in Zaanstad is afgerond. Vorig jaar rond deze tijd startten we met bewoners uit Poelenburg-Peldersveld die hun omgeving wilden vergroenen. Samen keken we naar wat de wensen waren, wat er moest gebeuren en welke middelen en ondersteuning daarbij nodig waren. Ieder initiatief kreeg een eigen coach om hen daarbij te helpen. Afgelopen winter hebben de bewoners allemaal hun handen uit de mouwen gestoken. Er waren drie initiatieven voor vergroening in de openbare ruimte die vanuit het project en de gemeente Zaanstad ondersteuning hebben gekregen.

Een van de initiatieven heette Darwinpark in bloei en richt zich op meer biodiversiteit in het Darwinpark. Door ander maaibeheer, het inzaaien van stukken met diverse inheemse bloemsoorten en het planten van enkele heesters hopen de initiatiefnemers een kleurrijker Darwinpark te krijgen, waar meer verschillende levende wezens zich thuis voelen. Ook is een insectenhotel geplaatst.

Daarnaast hebben twee vrouwen die een gemeenschappelijke tuin aan de Poelenburg beheren hun tuin een nieuwe impuls kunnen geven. Sommige beplanting deed het niet goed meer, een boom was gestorven en zo waren er nog meer dingen die voor verbetering vatbaar waren. Zij hebben afgelopen winter heel hard gewerkt om nieuwe struiken, bollen en zaadmengsels te planten. De gemeente heeft de dode boom verwijderd en zeven nieuwe bomen bij geplant. Waaronder de door de bewoonsters vurig gewenste magnolia’s.

Last but not least is er een prachtige tuin gekomen aan de zijkant van een flat in Poelenburg op een plek die vaak gebruikt werd om grofvuil te dumpen en waar veel mensen zich van de flat aan ergerden. Met vereende krachten is er nu een prachtige tuin gerealiseerd die zich hopelijk zal gaan ontpoppen tot een fijne plek voor de bewoners en dieren uit de omgeving. De foto’s zijn van het werk aan deze tuin. Een prachtig voorbeeld van hoe groen in de buurt niet alleen fijn is voor planten, insecten en dieren, maar vooral ook voor de bewoners zelf.

Ontdek meer over

Deel deze pagina