Word Gastheer van het Landschap in Nunspeet

De inschrijving voor IVN Gastheer van het Landschap in Nunspeet is gesloten. 

Als je meer kunt vertellen over wat er allemaal te beleven is in Nunspeet, dan komen jouw gasten graag terug! Want Nunspeet heeft niet alleen mooie bossen, maar ook prachtige zandverstuivingen, heidevelden, het Veluwemeer, allerlei wild om te spotten, en nog veel meer. De natuur is een belangrijke trekpleister voor gasten als ze hun verblijf kiezen en als recreatieondernemer kun je daar gebruik van maken. Door meer te weten over de natuur en de rijke cultuurhistorie van Nunspeet, kun je jouw gasten beter vertellen wat er allemaal te ontdekken is. Zo verrijk je hun verblijf, en beleven ze het Veluwse landschap optimaal!

Maak het verblijf van jouw gasten nóg aantrekkelijker

Ben jij horeca- of recreatieondernemer in Nunspeet en wil je meer weten over het prachtige landschap van jouw omgeving? Volg dan het IVN Gastheer van het Landschap programma dat start op dinsdag 1 februari 2022! In het programma ga je samen met andere recreatieondernemers aan de slag met de onderwerpen natuur, erfgoed, cultuurhistorie en recreatie in gemeente Nunspeet. Het programma bestaat uit drie cursusdagen (middag), een excursiedag en een terugkomdag. Omdat je het programma volgt in een groep met andere recreatieondernemers uit Nunspeet, versterk je meteen jouw eigen netwerk. De cursusdagen zijn altijd op een fraaie natuurlocatie ergens in de gemeente Nunspeet, waarbij we presentaties afwisselen met interessante excursies onder leiding van gastsprekers. Na het afronden van het programma mag je je als ondernemer profileren als Gastheer of -vrouw van het Landschap met een bijbehorend certificaat en gevelbordje. Eerder opgeleide Gastheren en –vrouwen hebben na de cursus samen bijvoorbeeld beleefweken en trektochten ontwikkeld.

Programma en data

Het programma bestaat uit 5 bijeenkomsten in totaal, waarvan 3 dagdelen theorie, 1 dagexcursie en 1 terugkomdag. Na het volbrengen van het programma mag je je als ondernemer profileren als IVN Gastheer van het Landschap met certificaat en gevelbordje.

Dinsdag 1 februari (van 13 tot 17 uur)
Thema ontstaan van het landschap: Historie over ontstaan van het landschap van de Veluwe. Interessante presentatie en korte excursie over het erfgoed en de cultuurhistorie van Nunspeet.

Dinsdag 15 februari (van 13 tot 17 uur)
Thema flora en fauna: Welke planten en dieren leven er in Nunspeet, wat is de big 5, welke tips kun je gasten geven over het wild op de Veluwe, wat zijn de hotspots van natuurgebieden in jouw omgeving, tips voor leuke natuuruitjes.

Dinsdag 15 maart (van 13 tot 17 uur)
Thema Recreatie & toerisme: Welke toeristen en recreanten komen naar Nunspeet, hoe kun je natuurbeleving meer inzetten in jouw bedrijf, welke verhaallijnen heeft het landschap van Nunspeet, en hoe kun je jouw gasten nóg beter bereiken met een goed verhaal over de natuur rond jouw bedrijf?

Dinsdag 5 april (hele dag, excursie)
Thema zien & beleven: Op deze dag gaan we op excursie naar een aantal mooie natuurgebieden van Nunspeet waarbij je jouw eigen omgeving op een andere manier leert kennen. We gaan op pad en genieten een heerlijke lunch met de groep ondernemers op een mooie locatie.

Terugkomdag (datum in overleg gepland, najaar 2022)
Ongeveer een half jaar na de laatste cursusdag is er een terugkomdag, waarop je als opgeleide gastheren en -vrouwen bij elkaar komt en aan de slag gaat met het bedenken van natuurarrangementen- en activiteiten. Centraal staat hoe jij als ondernemer het thema natuur & landschap nóg meer beleefbaar kunt maken richting jouw gasten.

Voor wie?

Het programma is geschikt voor alle horeca- en recreatieve ondernemers van de gemeente Nunspeet zoals hotels, (mini)campings, vakantieparken, bed en breakfasts, restaurants, musea, pretparken, etc. Deelname is mogelijk door één of twee personen per bedrijf, afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Kosten en aanmelden

De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen de gemeente Nunspeet en de provincie Gelderland. Deelname aan het programma Gastheer van het Landschap kost €150 per persoon. Dit is inclusief:

* Om in aanmerking te komen voor het officiële certificaat en gevelbordje Gastheer of –vrouw van het Landschap is aanwezigheid bij 3 van de 4 bijeenkomsten een voorwaarde.

Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan het programma. Aanmelden kan tot en met 15 december 2021. Voor het programma geldt vol=vol, dus meld je snel aan.

Locatie

We willen elke bijeenkomst bij een deelnemende ondernemer organiseren. Heb je een geschikte locatie ter beschikking voor één van de bijeenkomsten? Geef het aan op het inschrijfformulier of laat het ons weten via mailadres o.van.oosterbosch@ivn.nl.

Volledig Coronaproof

Uiteraard is het programma coronaproof en worden de bijeenkomsten aangepast aan de dan heersende maatregelen. Waar kan, zijn de bijeenkomsten fysiek in een ruime en goed geventileerde ruimte. Als nodig, worden de theoriegedeelten online gegeven, aangevuld met buitenexcursies in kleine groepjes. We communiceren hier ca. 2 weken voorafgaand aan de cursusdata over.

Steun vanuit de Veluwe Agenda 2030

Het programma Gastheer van het Landschap wordt georganiseerd door IVN Gelderland en IVN Apeldoorn, in opdracht van de gemeente Apeldoorn en het Toeristisch Platform Apeldoorn. Het programma wordt ondersteund door provincie Gelderland, in kader van de VeluweAgenda2030, met als doelstelling het verbeteren van de biodiversiteit, verduurzamen van toerisme op de Veluwe, het versterken van de natuurbeleving en leefbaarheid.

Meer informatie

Het programma wordt uitgevoerd door IVN Gelderland is samenwerking met de gemeente Nunspeet, VVV Nunspeet uit de kunst en Bezoekerscentrum Nunspeet en andere lokale organisaties.

Ben je geïnteresseerd in het programma Gastheer van het Landschap en wil je meer informatie? Neem contact op met Onnika van Oosterbosch van IVN Gelderland via o.van.oosterbosch@ivn.nl of 06-20585806. Neem ook een kijkje op www.gastheervanhetlandschap.nl.