Word Gastheer van het Landschap in gemeente Zevenaar

Natuur en landschap spelen een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Als recreatie- of horecaondernemer kun je daar de vruchten van plukken. Een ondernemer die de bijzondere (natuurlijke) waarden van zijn eigen gebied goed kent en weet uit te dragen, is een interessante gastheer. Kun jij je gasten vertellen wat er allemaal in jouw gebied te zien en te doen is? Verrijk het verblijf van je gasten en wordt Gastheer van het Landschap! 

Maak het verblijf van jouw gasten nóg aantrekkelijker

Het prachtige Liemerse landschap laat zich kenmerken door onder meer de verschillende rivieren, uiterwaarden en weidelandschap. Een landschap om trots op te zijn! In het najaar van 2022 start het programma ‘Gastheer van het Landschap’ voor recreatieondernemers in de gemeente Zevenaar. Dus ben jij horeca-, recreatie-, of agrarisch ondernemer/medewerker in deze regio en wil je meer weten over de prachtige omgeving waarin jij gastheer of gastvrouw bent? Én wil je aan de slag met hoe je deze kennis kan overbrengen op je gasten? Doe dan mee en meld je aan voor het programma!

meld je aan

Inhoud van de cursus

In 4 bijeenkomsten krijg je specifieke gebiedsinformatie en leer je meer over de ontstaansgeschiedenis van het landschap van de gemeente Zevenaar, de landschapstypen, kenmerkende flora en fauna en observatietips, cultuurhistorische waarden, recreatieve mogelijkheden en de bijzondere parels van het gebied. Ook gaan we in op de verschillende soorten recreanten en toeristen die het gebied bezoeken en welke activiteiten je voor hen kunt organiseren om het landschap nóg beter te beleven. Na de 4 bijeenkomsten is er een terugkomdag waarbij ervaringen gedeeld worden die de cursus de ondernemers heeft gebracht en maken we een verdiepingsslag op basis van de behoeften van ondernemers.

Door mee te doen aan het programma Gastheer van het Landschap, bouw je samen met andere recreatieondernemers aan een duurzaam recreatienetwerk dat gezamenlijk de kwaliteiten van het gebied uitdraagt. In samenwerking werk je aan activiteiten en natuurbelevingsconcepten waarmee je je gasten enthousiasmeert voor natuur, hen een optimale beleving kunt bieden en waarmee je jouw streek op de kaart zet als aantrekkelijke en kwalitatieve bestemming. Een extra service, wat jouw bedrijf én het gebied aantrekkelijker maakt. Je zult tijdens de cursusdagen verrast worden door de bijzonderheden van je eigen omgeving!

Indien nodig, worden de bijeenkomsten aangepast op de op dat moment geldene coronamaatregelen.

Programma en cursusdata

Het programma bestaat uit 5 bijeenkomsten in totaal, waarvan 3 dagdelen theorie, 1 dagexcursie en 1 terugkomdag. Na het volbrengen van de cursus mag je je als ondernemer profileren als IVN Gastheer van het Landschap met certificaat en gevelbordje.

Wanneer?

Tijd

Thema

Dinsdag 15 november 09:00-13:00 Natuur & Landschap
Dinsdag 6 december  09:00-13:00 Erfgoed & Geschiedenis
Dinsdag 17 januari  09:00-13:00 Recreatie & Natuur
Dinsdag 31 januari 09:00-15:00 Veldexcursie 
Najaar 2023 (NTB) NTB Terugkomdag 

Voor wie?

De cursus is geschikt voor alle horeca-, recreatie-, of agro toeristische ondernemers en medewerkers in de gemeente Zevenaar zoals hotels, (mini)campings, bed en breakfasts, restaurants, theetuinen, vakantieparken en fietsverhuurders. Deelname is mogelijk voor maximaal twee personen per bedrijf, afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Cursuslocaties

We willen elke bijeenkomst bij een deelnemende ondernemer organiseren. Heb je een geschikte locatie ter beschikking voor één van de bijeenkomsten? Geef het aan op het inschrijfformulier of laat het ons weten via mailadres b.van.lith@ivn.nl.  

Terugkomdag

Op een nader te bepalen datum 2023 (waarschijnlijk voorjaar) is de terugkomdag, waarin je als opgeleide gastheren en gastvrouwen elkaar opnieuw ontmoet, actief aan de slag gaat met het maken van arrangementen en eventueel nadere samenwerkingsafspraken maakt. De specifieke datum van de terugkomdag wordt tijdens het programma in overleg met de deelnemers gepland.

Kosten en aanmelden

Deelname aan het programma kost € 150,- per persoon (*). Dit is inclusief het lesmateriaal, 4 cursusdagen, diverse gastsprekers en excursieleiders, de veldexcursie (incl. lunch en vervoer), de afsluiting van de cursus met certificaat en een gevelbordje en de terugkomdag. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan de cursus. Dus meld je hier snel aan. (Aanmelding kan tot 8 november 2022 of sluit eerder als de plekken vol zitten).

(* ) De cursus is mede financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Zevenaar, waardoor we de bijdrage voor de deelnemers gering kunnen houden.

Indien nodig, worden de bijeenkomsten aangepast op de op dat moment heersende coronamaatregelen.

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in de cursus IVN Gastheer van het Landschap en wil je meer informatie? Neem dan contact op met projectleider Bas van Lith, via b.van.lith@ivn.nl of 06-33137479. Neem ook eens een kijkje op www.gastheervanhetlandschap.nl en ontdek in welke Gelderse gemeenten netwerken van gastheren en – vrouwen momenteel actief zijn. Geïnspireerd door de IVN cursus hebben zij activiteiten en arrangementen ontwikkeld die bijdragen aan en optimale beleving van het Gelderse landschap. 

meld je aan