Programma Gastheer van het Landschap Renkums Beekdal – Voorjaar 2022

Natuur en landschap spelen een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Als recreatie- of horecaondernemer kun je daar de vruchten van plukken. Een ondernemer die de bijzondere (natuurlijke) waarden van zijn eigen gebied goed kent en weet uit te dragen, is een interessante gastheer. Kun jij je gasten vertellen wat er allemaal in jouw gebied te zien en te doen is? Word Gastheer van het Landschap van het Renkums Beekdal en verrijk het verblijf van je gasten!

In het voorjaar van 2022 start het programma ‘Gastheer van het Landschap’ in heel het Renkums Beekdal. Het prachtige landschap van de drie gemeenten rondom het beekdal is aan elkaar verbonden door de bijzondere ontstaansgeschiedenis, het netwerk van vele sprengen en beken en natuurlijke verbindingen. Dit maakt deze cursus geschikt voor ondernemers uit de gemeenten Wageningen, Ede en Renkum. Dus ben jij horeca-, recreatie-, of agrarisch ondernemer/medewerker in deze regio en wil je meer weten over de prachtige omgeving waarin jij gastheer of gastvrouw bent? Doe dan mee en meld je aan voor het programma!

Meld je aan!

De cursus wordt georganiseerd door IVN Gelderland op initiatief van de Stichting Renkums Beekdal. Voor de uitvoering wordt ook  samengewerkt met IVN Zuidwest Veluwezoom, het platform voor recreatie en toerisme De Lage Veluwe, het Natuurcentrum Ede en  IVN Ede. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en de gemeenten Ede, Wageningen en Renkum.      

De cursus

In 4 bijeenkomsten krijg je specifieke gebiedsinformatie en leer je meer over de ontstaansgeschiedenis van het landschap van heel het Renkums Beekdal, van hoge tot lage Veluwe, de landschapstypen, kenmerkende flora en fauna en observatietips, cultuurhistorische waarden, recreatieve mogelijkheden en de bijzondere parels van het gebied. Ook gaan we in op de verschillende soorten recreanten en toeristen die het gebied bezoeken en welke activiteiten je voor hen kunt organiseren om het landschap nóg beter te beleven. Na de 4 bijeenkomsten is er een terugkomdag waarbij ervaringen gedeeld worden die de cursus de ondernemers heeft gebracht en maken we een verdiepingsslag op basis van de behoeften van ondernemers.

Door mee te doen aan het programma Gastheer van het Landschap, bouw je samen met andere recreatieondernemers aan een duurzaam recreatienetwerk dat gezamenlijk de kwaliteiten van het gebied uitdraagt. In samenwerking werk je aan activiteiten en natuurbelevingsconcepten waarmee je je gasten enthousiasmeert voor natuur, hen een optimale beleving kunt bieden en waarmee je jouw streek op de kaart zet als aantrekkelijke en kwalitatieve bestemming. Een extra service, wat jouw bedrijf én het gebied aantrekkelijker maakt. Je zult tijdens de cursusdagen verrast worden door de bijzonderheden van je eigen omgeving!

Indien nodig, worden de bijeenkomsten aangepast op de op dat moment heersende coronamaatregelen.

Cursusdata & informatiebijeenkomst

Het programma bestaat uit 5 bijeenkomsten in totaal, waarvan 3 dagdelen theorie, 1 dagexcursie en 1 terugkomdag. Na het volbrengen van de cursus mag je je als ondernemer profileren als IVN Gastheer van het Landschap met certificaat en gevelbordje.

Op 9 november vindt er een (vrijblijvende) informatiebijeenkomst plaats waarbij u kennis kunt maken met de organisatie en andere geïnteresseerde ondernemers. Deze bijeenkomst vindt plaats bij het Bezoekerscentrum Renkums Beekdal van de Stichting Renkums Beekdal van 19:30 – 21:00. U kunt zich ook hiervoor aanmelden via het aanmeldformulier.

Een overzicht van de cursusdata vind u hieronder.

LET OP: na de opnieuw aangekonigde maatregelen van 18 dec. 2021 zijn de data van cursusdag 1 en 2 aangepast. de tabel hieronder is daarop bijgewerkt en dus actueel. 

Wat?

Onderwerp?

Wanneer?

Tijd?

Informatiebijeenkomst   Dinsdag 9 nov. 2021 19:30 – 21:00
Bijeenkomst 1 Natuur & landschap Dinsdag 15 feb. 2022 09.00 – 13.00
Bijeenkomst 2 Erfgoed & geschiedenis Dinsdag 8 mrt. 2022 09.00 – 13.00
Bijeenkomst 3 Recreatie & natuur Dinsdag 22 mrt. 2022 09.00 – 13.00
Bijeenkomst 4 Veldexcursie Dinsdag 19 apr. 2022 09:00 – 15.00 
Terugkomdag   n.t.b. – (najaar 2022) Dagdeel

Voor wie?

De cursus is geschikt voor alle horeca-, recreatie-, of agro toeristische ondernemers en medewerkers in en nabij het Renkums Beekdal zoals hotels, (mini)campings, bed en breakfasts, restaurants, theetuinen, vakantieparken, fietsverhuurders etc. Deelname is mogelijk door één of twee personen per bedrijf, afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Cursuslocaties

We willen elke bijeenkomst bij een deelnemende ondernemer organiseren. Heb je een geschikte locatie ter beschikking voor één van de bijeenkomsten? Geef het aan op het inschrijfformulier of laat het ons weten via mailadres b.van.lith@ivn.nl

Terugkomdag

In het najaar van 2022 is de terugkomdag, waarin je als opgeleide gastheren en gastvrouwen elkaar opnieuw ontmoet, actief aan de slag gaat met het maken van arrangementen en eventueel nadere samenwerkingsafspraken maakt. De specifieke datum van de terugkomdag wordt tijdens het programma in overleg met de deelnemers gepland.

Kosten en aanmelden

Dankzij een bijdrage van de provincie Gelderland en de gemeenten Ede, Wageningen en Renkum kost deelname aan het programma slechts € 150,- per persoon. Dit is inclusief het lesmateriaal, 4 cursusdagen, diverse gastsprekers en excursieleiders, de veldexcursie (incl. lunch en vervoer), de afsluiting van de cursus met certificaat en een gevelbordje en de terugkomdag. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan de cursus. Dus meld je hier snel aan.

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in de cursus IVN Gastheer van het Landschap en wil je meer informatie? Neem dan contact op met projectleider Bas van Lith, via b.van.lith@ivn.nl of 06-33137479. Neem ook eens een kijkje op www.gastheervanhetlandschap.nl en ontdek in welke Gelderse gemeenten netwerken van gastheren geïnspireerd door de IVN cursus activiteiten en arrangementen  hebben ontwikkeld die bijdragen aan een optimale Veluwe beleving.