Gelderland
(Moes)tuinen
Vanaf
woensdag20apr202210:00

Word moestuincoach in provincie Gelderland

Ondersteun scholen en kinderopvang. Volg de opleiding! VOL

Deze opleiding is vol. Voorjaar 2023 start een nieuwe opleiding. Je kunt je interesse daarvoor alvast aangeven bij m.dekker@ivn.nl

Weet jij al veel over natuurlijk moestuinieren? Droom je ervan om je kennis en ervaringen te delen met kinderen? Doe dan mee met de opleiding ‘Moestuincoach’. Deze opleiding wordt georganiseerd door Jong Leren Eten Gelderland, Velt en IVN Natuureducatie.

De komende jaren wordt de vraag van scholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter. Dankzij diverse impulsen van Jong Leren Eten worden scholen gestimuleerd om moestuinieren op te nemen in het onderwijsprogramma. Alleen niet iedere leerkracht heeft groene vingers! Daarom is er behoefte aan moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in jouw eigen tuin?

Van zaaien tot oogsten met de klas

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs wil je natuurlijk graag proeven. Geen betere plek dan een moestuin in of nabij de school om die ontdekkingstocht te starten. Laat kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken.

Wie zoeken we voor de opleiding?

Kandidaten voor de opleiding:

 • hebben minstens 2 jaar ervaring met het werken in een natuurlijke moestuin;
 • hebben (bij voorkeur) 2 jaar ervaring in het werken met kinderen;
 • zijn gedreven en enthousiast om kinderen iets bij te brengen over voedselproductie;
 • hebben affiniteit met het verwerken van voedsel;
 • volgen deze volledige 4-daagse opleiding tot moestuincoach;
 • zijn na de opleiding minstens 4 halve dagen per maand beschikbaar; voor scholen/kinderopvang (beschikbaarheid hangt af van de vraag);
 • zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), of zijn bereid deze tijdens werkzaamheden aan te vragen;
 • zijn woonachtig in provincie Gelderland. Wij richten ons extra op deelnemers uit de gemeenten Nijmegen, Arnhem en Ede. Deelnemers uit andere gemeenten zijn ook welkom. 

De opleiding

Verwacht een praktijkgerichte opleiding met veel eigen inbreng. Theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Naast de 4 opleidingsdagen voorzie je ook tijd om thuisopdrachten uit te werken en zoek je zelf een school waar je een korte gastles mag komen geven. De opdrachten geven je een goed beeld van wat er in de praktijk als moestuincoach van jou verwacht zal worden.

De opleiding bestaat uit een trainingsprogramma van 4 dagen door professionele lesgevers van Velt en IVN. De lessen vinden plaats op 4 woensdagen van 10.00 tot 16.00. De opleiding vindt verspreid over locaties in Arnhem, Nijmegen en Ede plaats.

 • woensdag  20 april 2022  (Arnhem)
 • woensdag 11 mei 2022  (Ede)
 • woensdag 8 juni 2022  (Nijmegen) 
 • woensdag 6 juli 2022  (Arnhem)

Kosten en inschrijving

De opleiding kost € 160,- (leden Velt/IVN) of € 200,- (niet-leden). Je kunt je aanmelden tot en met 10 april 2022. Rond 11 april ontvang je definitief bericht of je bent toegelaten tot de opleiding. We maken een selectie op basis van ervaring en motivatie. 75% van de opleidingsplaatsen zijn bestemd voor deelnemers uit Nijmegen, Arnhem en Ede. 25% voor deelnemers uit andere gemeenten in Gelderland. Er is plaats voor maximaal 24  personen. 

Meer weten?

Stuur een mail naar docent van de opleiding Marieke Dekker   m.dekker@ivn.nl

En na de opleiding?

Na de opleiding ga je aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang omtrent moestuinieren. Dit doe je als vrijwilliger, of met een vergoeding die je zelf met school/kinderopvang afstemt. Wijs hen daarvoor ook op de mogelijkheden van de  subsidie Lekker naar Buiten.

Scholen/kinderopvang kunnen jou vinden via de website van Jong Leren Eten, maar je kunt ook zelf actief aan de slag gaan. Verder biedt de opleiding jou een landelijk netwerk van moestuincoaches, waar inspiratie en tips gedeeld kunnen worden en mooie samenwerkingen kunnen ontstaan. 

De gemeenten Ede, Nijmegen en Arnhem zijn de focusgemeenten voor deze opleiding. Zij maken deze opleiding mede mogelijk, met de inzet van IVN Groene Wiel, Natuurcentrum Arnhem en VMBO-school Yuverta. 

Aanmelden 

 

 

Algemene informatie

woensdag 20 april 2022 - 10:00 tot woensdag 6 juli 2022 - 16:00
Contactpersoon: