Green Educator buddy

Leuk dat je geïnteresseerd bent om IVN Green Educator buddy in Gelderland te worden. Hier vertellen we je graag meer over het project. Als je je wilt aanmelden, dan kan je onderaan deze pagina het formulier invullen.

Wat zijn Green Educators en wat zijn buddy’s?

Green Educators zijn jongvolwassenen (18-35jr) die een rol spelen bij diverse natuureducatie activiteiten. Zij maken kennis met het geven van buitenlessen en/of begeleiden van buitenactiviteiten voorkinderen. Het idee om jongvolwassenen middels een laagdrempelig programma kennis te laten maken met natuureducatie is bedacht en uitgewerkt door een groep Groene Trainees in 2021. Middels een korte e-learning en het Handboek Kind & Natuur krijgen de Green Educators handvatten om voor een groep kinderen te staan. Daarnaast krijgen zij een buddy (ervaren vrijwilliger) om verdere voorbereidingen te kunnen treffen voor de te geven les. De buddy’s coachen de Green Educators voorafgaand aan de activiteit en zal samen met de jongvolwassenen ook terugblikken op de gegeven les.

Wat wordt er van een buddy verwacht?

Als er een aanmelding voor een Green Educator in de omgeving van een buddy is binnengekomen, dan
worden zij aan elkaar gekoppeld. Als buddy heb je op meerdere momenten contact met de Green Educator om hem/haar te ondersteunen in de voorbereidingen op de te geven (buiten)les. Aan de hand van opdrachten geef jij feedback, beantwoord je vragen en stel je de Green Educator op zijn/haar gemakt. Voor sommigen is het de allereerste keer dat zij voor een groep kinderen zullen staan! Jij regelt (zo mogelijk in overleg met de Green Educator) een school waar de Green Educator een les kan geven en bent ook de contactpersoon voor de school. Je totale tijdsinvestering als buddy ligt tussen de 20-30 uur, verdeeld over 9 weken.

Er is een handboek geschreven waarin het gehele traject,
deadlines en bruikbare tools staan beschreven. Enkele checklists om te gebruiken in gesprekken en tips om de Green Educators op een prettige manier te coachen.
Daarnaast kun je natuurlijk gebruik maken van de expertise van andere buddy’s. Het contactmoment vooraf en tussendoor biedt houvast en ruimte voor uitwisseling.

Resultaat en doel

Het doel van dit project is in eerste instantie om jongvolwassenen de kans te geven op een
laagdrempelig manier kennis te laten maken met de wereld van de natuureducatie. Dus niet de werving van nieuwe leden voor de afdeling, maar de ervaring van jongvolwassenen staat centraal.
Door op deze manier jongeren een kans te geven zich als vrijwilliger in te zetten, creëert IVN ook lokaal naamsbekendheid. Onze hoop is dat enkele Green Educators het leuk vinden om sporadisch te helpen met het geven van een buitenles of zich op een andere manier in te zetten om andere mensen zich te laten verwonderen over de natuur. Leuk is dan ook om contact te onderhouden en hen zo nu en dan te vragen of ze zin hebben om te helpen met een activiteit óf om mee te denken over de invulling ervan.

 

Data 2024

Voordat de Green Educators van start gaan, wordt er een moment geplant samen met alle andere buddy’s om het de loop van het traject tot in detail door te nemen. Tussentijds wordt er ook online nog een moment samen met andere buddy’s geplant om ervaringen uit te wisselen en tips te vragen.
In een startgesprek maak je kennis met de Green Edcuator die jij gaat begeleiden. Het is aan te raden om dan ook enkele contactmomenten te prikken voor de loop van het traject. Daarnaast ben je natuurlijk aanwezig tijdens de buitenlesdag zelf en blik je gezamenlijk terug.
Samen met de Green Educators plannen we een moment om het traject feestelijk af te sluiten. Leuk om daar als buddy ook bij aanwezig te zijn!

Maandagavond 5 februari Startbijeenkomst – online

Maandagavond 4 maart Tussentijdse bijeenkomst voor buddy’s – online

Dinsdag 9 april Nationale Buitenlesdag

Zaterdag 13 april Feestelijke terugkomdag met certificering

Tussen 5 februari – 9 april

  1. Eerste contact Buddy (live)
  2. E-learning doorlopen GE (zelfstandig)
  3. Tussengesprek buddy + GE (live of online)
  4. Feedbackgesprek lesopzet buddy + GE (live of online)

Meld je aan als buddy

Na aanmelding ontvang je van IVN Gelderland een link voor de online bijeenkomst en over de verdere planning en hulpmiddelen om de werving van jongeren eind januari op te kunnen starten.

 

Download hier een overzicht met alle informatie: