Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders tijdens IVN Slootjesdagen

Friesland 6 juni 2023

Samen met vrijwilligers en partners organiseert IVN Fryslân van 5 tot 11 juni de Slootjesdagen. Kinderen kunnen, op school, op de BSO of met hun (groot)ouders in de buurt, ontdekken welke dieren en planten er in en rond de sloot leven. Wat er in de sloot leeft, zegt alles over de waterkwaliteit. In veel Nederlandse sloten is de waterkwaliteit helaas onvoldoende.

Sloten en slootranden zijn goed voor de natuur en biodiversiteit. Er leven veel planten en dieren in en langs de sloot. Een goede waterkwaliteit is belangrijk; hoe meer verschillende soorten waterdiertjes je vindt, hoe beter de waterkwaliteit. Sommige diertjes leven alleen in schoon water. Vind je een kokerjuffer, schaatsenrijder of bootsmannetje dan is het waarschijnlijk een gezonde sloot!

Doe je mee aan onderzoek naar het slootleven in Fryslân?

IVN Natuurgidsen staan ook dit jaar weer op verschillende plekken klaar met schepnetten, loeppotjes en zoekkaarten om kinderen en hun (groot)ouders alles te leren over het leven in de sloot. De kinderen werken tegelijkertijd mee aan een citizen science project, want alle diertjes die zij vinden kunnen ze vastleggen op een speciaal telformulier en invoeren op waterdiertjes.nl. Door mee te doen, helpen ze onderzoekers en waterbeheerders om goed voor het waterleven te zorgen. En het is natuurlijk superleuk om met een schepnetje op zoek te gaan naar waterdiertjes. Wie weet vind je wel een waterschorpioen!

Naar de slootjesactiviteiten

 

Bootsmannetje meest gezien

Het bootsmannetje werd vorig jaar het meest geteld. Het diertje kwam in aantal het meest voor en werd ook in bijna de helft van de onderzochte wateren gezien. Een goed teken, want het bootsmannetje is een indicator voor redelijk schoon water. Zijn tegenhanger de poelslak – een indicator voor vies water – werd echter ook in veertig procent van de sloten teruggevonden. De onderzochte slootjes scoorden in 2022 gemiddeld een 6,5. Dit lijkt een redelijk cijfer, maar schijn kan bedriegen; om ervoor te zorgen dat kinderen hun schepnet vol waterdiertjes hebben, zoeken de gidsen logischerwijs vaak de ‘mooie’ slootjes uit.

Week van de Natuur

De IVN Slootjesdagen vinden dit jaar voor de eerste keer verspreid over een hele week plaats. Volgend jaar zullen de Slootjesdagen onderdeel uitmaken van de Week van de Natuur, die IVN in 2024 zal lanceren om meer aandacht te vragen voor natuur in het basisonderwijs. Wil je ook dit jaar al meedoen met jouw school? Download dan het lespakket op de website van IVN. Er is ook een Friese Lesbrief – Fryske Sleatjesdei – die je hier kunt aanvragen.

Ontdek meer over

Deel deze pagina