Onze visie

← Terug naar Kinderopvang

De natuur van het kind

IVN Natuureducatie zet zich in voor groene kinderopvang waarin natuur de basis vormt. Door samen met de kinderopvang te werken aan een natuurrijke opvang, helpen we medewerkers, kinderen en de natuur om tot bloei te komen. Ieder kind is uniek, heeft zijn eigen plek in de wereld en ontwikkelt zich op zijn eigen wijze. Ieder kind heeft zijn eigen interesses en kwaliteiten. Kinderen zijn al op jonge leeftijd in staat om verantwoordelijkheden te dragen en keuzes te maken. Kinderen maken onlosmakelijk deel uit van de natuur om hen heen, al raken ze in de huidige maatschappij vaak vervreemd van deze natuur.

Natuurkr8

IVN en Humankind kinderopvang en -ontwikkeling bezegelen hun jarenlange samenwerking met Natuurkr8! Een groene beweging, die steeds meer kinderen onderdompelt in de natuur en de wereld een beetje mooier maakt. We delen een missie: zorgen dat kinderen meer buitenspelen in de natuur. Met Natuurkr8 maken we die missie concreet. De 30.000 kinderen van Humankind zijn het startpunt: we trainen natuur pedagogisch medewerkers voor onze locaties, richten natuurlocaties in en betrekken ouders, scholen en verenigingen.

Wat is Natuurkr8?

Wat is die natuurkracht precies? “Dat is jezelf ontdekken in de natuur,” zegt Marc Veekamp, senior projectleider Kind &natuur bij IVN Natuureducatie. “Bijvoorbeeld in de snelheid van een konijn of de sprongen van een kikker. Het kietelen van gras onder je voeten, de wind in je haren. Voelen hoe sneeuw smelt in je handen. De verbinding voelen met de natuur, je onderdeel voelen van het grotere geheel, dat is natuurkracht. En natuurkracht geeft superkracht.” Door kinderen buiten te laten spelen ontwikkelen ze natuurkracht.

Bron video: Humankind

Natuurpedagogiek

Het pedagogisch handelen in de groene kinderopvang volgt de natuur van het kind. Pedagogisch medewerkers spelen in op de nieuwsgierigheid en behoeftes van ieder kind. Het betekent een proces gestuurde werkwijze met veel regie bij de kinderen. Pedagogisch medewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd voor natuurpedagogiek. Ze begeleiden kinderen vanuit eigen, positieve en diepe natuurervaringen. Gedurende de dag spelen natuurlijke materialen en systemen een centrale rol, zowel binnen als buiten en zowel bij de opvang als in de wijk. Zo betrekken zij kinderen bij de leefwereld om hen heen en hun relatie daartoe.

Natuurrijke, uitdagende omgeving

Om dit mogelijk te maken, creëren we een natuurrijke, uitdagende omgeving waarbij binnen en buiten in elkaar overlopen. Kinderen leren zorgen voor de natuur en omgaan met verantwoorde risico’s. Kinderen zijn voor een groot deel buiten, waar ze tijd hebben om te ‘scharrelen’: hun eigen nieuwsgierigheid te volgen in interactie met de natuurlijke omgeving.

 

← Terug naar Kinderopvang