Help Nederland vergroenen en plant mee

Help jij mee om het grootste natuurgebied van Nederland aan te leggen? Of je nou een achtertuin, balkon, bedrijventerrein of straat met veel grijs hebt, samen maken we Nederland groener. Want groen is goed voor de biodiversiteit én voor de gezondheid.

IVN heeft november uitgeroepen tot plantmaand en zet de komende tijd maar liefst 60.000 bomen in de grond. Steek zelf ook de handen uit de mouwen en ga met behulp van onze tips aan de slag met het vergroenen van jouw leefomgeving.

Meer groen zorgt voor meer biodiversiteit zoals insecten, vogels, egels en allerlei andere nuttige dieren. Daarnaast zorgt het voor verkoeling in de zomer en een betere luchtkwaliteit en waterhuishouding. En dat is hard nodig, want al die tegels en stenen zorgen ervoor dat een tuin in de zomer verandert in een bloedhete sauna. En na een heftige hoosbui in een zwembad omdat het water niet kan weglopen. Groen maakt mensen bovendien ook gezonder en minder gestresst. Win-win dus.

Groene tuin - shutterstock

60.000 bomen de grond in

IVN geeft 2 november het startschot en plant dan samen met scholen, vrijwilligers, gemeenten en tuineigenaren 81 Tiny Forests en 800 Tuiny Forests met inheemse bomen, heesters en kruiden aan. In totaal gaan er ruim 60.000 bomen, oftewel vier voetbalstations de grond in.

Accepteer cookies

Al vanaf de aanplant van het eerste Tiny Forest in Zaandam 5 jaar geleden zijn de minibosjes mateloos populair. In heel Nederland en ook over de grens ploppen allerlei ‘Tiny Forest’-initiatieven op. Inmiddels zijn samen met gemeenten, scholen en buurtbewoners al tientallen Tiny Forests in Nederland gerealiseerd. Bekijk waar de minibossen liggen.

Tiny Forest

Waarom november en waarom inheems?

November is dé plantmaand van het jaar. Bomen en heesters houden een winterslaap. Het perfecte moment om ze de grond in te zetten. Zo heb je de grootste kans dat ze aanslaan en in het voorjaar een vliegende start maken. Bij IVN planten we inheemse (wilde) bomen. We kiezen bewust voor inheemse soorten. Dit zijn de boomsoorten, zoals de wintereik, die van oudsher in het wild in Nederland voorkomen. Deze zijn daarom perfect geschikt voor de Nederlandse klimaatomstandigheden en hebben de meeste kans om gezond op te groeien.

Plant mee

Wil jij ook meer groen in jouw leefomgeving? Doe dan met ons mee en vergroen jouw omgeving. Dat kan met het planten van een boom en op nog veel meer slimme manieren. Of je nou een bewoner, school, bedrijf of gemeente bent. Voor iedereen hebben wij een handig plan met praktische tips gemaakt.

Wat kun jij doen?