Nationale Parken
IVN
maandag20mei2019

Recordaantal parken doet mee aan de Dag van het Nationaal Park

Een cruise door Weerribben-Wieden, in het donker nachtvlinders spotten in de Oosterschelde en een streekmarkt in de Drentsche Aa. Op 24 mei is het de Dag van het Nationaal Park en zijn er het hele weekend tal van activiteiten. Dit jaar is een bijzondere editie omdat er een nieuw Nationaal Park is bijgekomen: Nieuw Land. Daarmee telt Nederland 21 Nationale Parken.

Nieuw Land

Nieuw Land is sinds oktober vorig jaar officieel ingesteld als Nationaal Park. Het gebied bestaat uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden en je staat hier letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Het is het grootste man-made natuurpark ter wereld en de unieke natuur van dit gebied is een prachtige aanvulling op de andere 20 Nationale Parken in Nederland. Ook in Nieuw Land zijn er activiteiten op 24 mei zoals een fotosafari en bijzondere wandelingen.

Dag van het Nationaal Park

24 mei is in heel Europa uitgeroepen tot de dag van het Nationaal Park om de oprichting van het eerste Nationale Park in Europa te vieren. Sarek National Park in Zweeds Lapland werd op 24 mei 1909 ingesteld. Het oudste park in Nederland is Nationaal Park Veluwezoom (1930) en het jongste park is Nieuw Land (2018).

Activiteiten

Het thema dit jaar is ‘Ontdek onze natuurschatten’ en er zijn rondom dat thema tientallen activiteiten. Veel parken organiseren niet alleen op 24 mei, maar het hele weekend excursies en wandelingen. Een overzicht is te vinden op ivn.nl/nationale-parken. Kijk op de website van het Nationaal Park naar keuze om te zien welke activiteiten er worden georganiseerd.